Newsflash
OPINII

Procesul de acreditare ca lector CMSR, la start

Procesul de acreditare  ca lector CMSR,  la start

Până la 15 noiembrie, medicii stomatologi pot aplica pentru a deveni lectori acreditaţi ai CMSR. Noul Regulament EMC prevede criterii mai clare și diverse în acest sens.

Persoanele care își doresc să devină lectori acreditaţi ai Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) trebuie să îndeplinească cel puţin trei din următoarele criterii:

Deţin titlul profesional de medic stomatolog specialist sau dovada certificării prin examinare a calităţii de membru diplomat sau similar al unei societăţi profesionale internaţionale de profil.

Deţin titlul știinţific de doctor în știinţe medicale.

Au susţinut câte o prelegere la cel puţin două evenimente dintre cele menţionate la art. 3 alin. 2 din Decizia nr. 16/2CN/2021, organizate în domeniul stomatologiei de furnizori de educaţie medicală continuă acreditaţi sau de societăţi profesionale internaţionale de profil*, în ultimii doi ani anteriori celui pentru care se solicită acreditarea.

Au publicat cel puţin două articole, in extenso, în reviste de specialitate cotate ISI cu factor de impact mai mare de 0,3.

Totodată, noul Regulament uniformizează mecanica prin care profesioniștii din domeniu pot deveni lectori acreditaţi. Mai exact, atât cadrele didactice universitare, cât și specialiștii care profesează vor trebui să-și depună dosarele de acreditare și să îndeplinească minimum trei criterii din cele amintite mai sus. 

 

Cum pot aplica profesioniștii

Pentru a deveni lector acreditat, medicul stomatolog trebuie să parcurgă următorii pași:

Să completeze cererea de acreditare. Aceasta poate fi descărcată de pe site-ul CMSR: cmsr.ro/documente/documente-emc/

Să facă dovada îndeplinirii criteriilor necesare (diplome, atestate, dovezi privind prezenţa la evenimente).

Să completeze un CV în format Europass, semnat, care include domeniul de specializare.

Să facă dovada plăţii taxei de acreditare, în valoare de 100 de euro (în lei, la cursul BNR din ziua plăţii). Plata taxei se face în contul colegiului teritorial de care medicul aparţine.

Să trimită dosarul complet pe adresa de e-mail a colegiului teritorial de care aparţine.

Depunerea dosarelor

Potrivit vechiului Regulament, data de 15 noiembrie reprezenta unicul termen de depunere a dosarelor de acreditare pentru anul viitor atât pentru lectori, cât și pentru organizatorii de forme EMC. Noul Regulament EMC include noi excepţii menite să stimuleze organizarea de evenimente educaţionale de calitate pe tot parcursul anului. „Introducerea unui termen intermediar pentru depunerea dosarelor de acreditare aduce o flexibilitate necesară pentru lectori și furnizorii de EMC. Astfel, oferim mai multe oportunităţi pentru organizarea și acreditarea evenimentelor, adaptându-ne mai bine la nevoile profesioniștilor din stomatologie. Această modificare contribuie la asigurarea unei educaţii de calitate, accesibilă pe tot parcursul anului, răspunzând cerinţelor de perfecţionare continuă ale colegilor noștri”, a afirmat dr. Florin Lăzărescu, președintele CMSR.

Astfel, 15 noiembrie rămâne termenul-limită la care organizatorii de forme EMC trebuie să-și depună dosarele de acreditare pentru anul următor. Tot până la această dată trebuie depuse și dosarele pentru organizarea congreselor, conferinţelor și simpozioanelor planificate în prima jumătate a anului următor. Însă, a fost prevăzut un nou termen-limită intermediar, la data de 15 mai, până la care se poate solicita acreditarea lectorilor și formelor EMC de tip congres, conferinţă sau simpozion. În aceste cazuri, acreditările primite vor fi valabile pentru a doua jumătate a anului în curs. 


Notă autor:

*Lista societăţilor profesionale internaţionale de profil agreate de CMSR se stabilește anual prin decizie a Comisiei EMC și se publică pe pagina de internet a CMSR.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe