Newsflash
ACTUALITATE Știri

Problemele de sănătate la nivel mondial, cauzate în principal de bolile neurologice

de Magdalena Tănăsescu - iun. 13 2024
Problemele de sănătate la nivel mondial, cauzate în principal de bolile neurologice

Demenţa de tip Alzheimer, migrenele sau consecinţele unui accident vascular cerebral sunt boli care afectează sistemul nervos și reprezintă în prezent principala cauză la nivel mondial a problemelor de sănătate.

Potrivit unui nou studiu, publicat în revista Lancet Neurology, patologiile neurologice au devansat patologiile cardiovasculare în clasamentul cauzelor problemelor de sănătate la nivel mondial. Studiul a fost realizat de sute de cercetători sub egida Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), un organism de referinţă în materie de statistici privind sănătatea.

 

Problemele neurologice au ucis peste 11 milioane de persoane în 2021, însă cifra este totuşi mică în comparaţie cu cea a numărului de decese cauzate de bolile cardiovasculare - 19,8 milioane - care, în general, provoacă decesul într-un timp mai scurt. 

Din studiu reiese să 43% din populaţia mondială - adică 3,4 miliarde de persoane - suferea în anul 2021 de o afecţiune neurologică. Acest nivel ar fi mult mai ridicat decât estimările actuale şi ar însemna că aceste tulburări au crescut cu mai bine de jumătate din 1990.

Conform datelor obținute de cercetători, fenomenul reprezintă și o consecinţă a îmbătrânirii populaţiei, mai ales că marea majoritate a tulburărilor neurologice nu pot fi vindecate. Ca urmare, pot persista ani de zile până la deces.

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) provoacă de departe cele mai multe dizabilităţi şi probleme de sănătate. Potrivit studiului, acestea au dus la pierderea a 160 de milioane de ani de viaţă sănătoasă - un indicator menit să meargă dincolo de simpla speranţă de viaţă pentru a lua în considerare situaţia reală a persoanelor - la nivelul întregii populaţii a lumii.

AVC sunt urmate de encefalopatia neonatală, demenţa de tip Alzheimer şi consecinţele neurologice ale diabetului, dar şi de meningite şi epilepsie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe