Newsflash
OPINII

Primul pas către o atitudine corectă

de Av. Nicoleta BOBOC - iul. 20 2016
Primul pas către o atitudine corectă
     În luna iunie, Judecătoria sectorului 2 a admis în parte acțiunea formulată de un medic rezident (devenit specialist în timpul litigiului) și a obligat autoritatea locală a sectorului 2 să vândă acestuia locuința pe care o ocupa împreuna cu familia, în calitate de chiriași. Hotărârea primei instanțe se poate ataca cu apel. Hotărârea pronunțată reprezintă un succes împotriva conduitei constante a autorităților locale ale sectorului 2, care, prin refuzul de a se conforma prevederilor legii, au privat multe generații de medici rezidenți de exercitarea dreptului conferit de lege, acela de a putea cumpăra locuințele pe care le ocupaseră în calitate de chiriași.
     Contextul litigiului desfășurat a fost acela în care Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a derulat mai multe programe de construcție a locuințelor pentru tineri sub 35 de ani, date în folosință cu chirie și care puteau fi cumpărate de chiriași după un termen de un an. Printre aceste programe, a existat și unul de construcție de locuințe pentru medicii tineri, anume tinerii specialiști în domeniul sănătății. În forma inițială a Legii nr. 152/1998 (Legea ANL), locuințele erau destinate exclusiv închirierii. Prin modificări succesive ale legii, pentru alte categorii de tineri fusese deja reglementat dreptul de a cumpăra locuințele, numai categoria medicilor rămăsese în afara reglementării.
     Exceptarea acestor locuințe de la posibilitatea cumpărării de către medicii-chiriași a ridicat mai multe probleme, printre care somarea medicilor de către primării de a părăsi locuințele, urmate de litigii ale medicilor care nu doreau să evacueze locuințele pe care le ocupau de mai mulți ani împreună cu familiile; din cauza salariilor insuficiente, medicii aflați la începutul carierei profesionale nu puteau achiziționa alte locuințe în preajma locului de muncă, ceea ce încuraja emigrarea acestora. Aceasta în contextul în care Colegiul Medicilor din România a atras în repetate rânduri atenția asupra numărului foarte mare de medici specialiști care emigrează către vestul Europei după terminarea specializării, cu efecte severe asupra sistemului de sănătate românesc.
     Pentru această categorie profesională, s-a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 112/2010, care le-a permis și medicilor să cumpere locuințele ocupate în calitate de chiriași-medici rezidenți, aceasta fiind o primă măsură a autorităților pentru a opri emigrarea în masă a medicilor tineri. Măsura a venit în sprijinul tinerilor și familiilor de tineri specialiști din învățământ și din sănătate, pentru ca aceștia să aibă posibilitatea de a-și cumpăra locuințele din apropierea locurilor de muncă.
     Începând cu anul 2010, data modificării Legii ANL în sensul că locuințele puteau fi cumpărate de medici la solicitarea acestora, și până în prezent, autoritățile locale (cel puțin cele ale sectorului 2) au refuzat sistematic vânzarea acestor locuințe. Motivele invocate au vizat fie lipsa calității de medic rezident sau expirarea acesteia, fie faptul că imobilele nu se pot vinde întrucât nu au formalitățile de cadastru efectuate.
     Hotărârea pronunțată de Judecătoria sectorului 2, printre puținele hotărâri judecătorești favorabile obținute, este prima de acest gen pentru sectorul 2 și poate fi începutul unei noi atitudini din partea autorităților locale, de a se conforma dispozițiilor legale și a le recunoaște medicilor dreptul de a cumpăra locuințele, asigurând astfel un climat mai favorabil pentru rămânerea tinerilor să practice în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe