Newsflash
Știri

Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină 2011

de Prof. dr. Valeriu RUSU - oct. 12 2011
Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină 2011
   Luni, 3 octombrie, a început, conform tradiţiei, cu medicina, săptămâna acordării premiilor Nobel pentru anul 2011. La ora 10:30 a.m. a fost difuzat de la Stockholm următorul comunicat: „Adunarea Nobel de la Karolinska Institutet a decis azi ca Premiul Nobel pentru Fiziologie/Medicină 2011 să fie divizat. O primă jumătate este împărţită de Bruce A. Beutler (n. în 1957, Chicago, SUA) şi Jules Hoffmann (n. în 1941, Echternach, Luxemburg, naturalizat francez din 1970); cei doi profesori şi cercetători au devenit laureaţi „pentru descoperirile lor privind activarea imunităţii înnăscute“. Cealaltă jumătate a premiului revine lui Ralph M. Steinman (n. în 1943, Montréal, Canada); el a devenit laureat „pentru descoperirea celulei dendritice şi a rolului său în imunitatea adaptativă“.
   După comunicat, aproape instantaneu, a început postarea unor mesaje de felicitare pe site-ul Nobelprize.org. Citez doar unul: „Respectul meu profund pentru aceşti oameni care arată că este posibil să se schimbe lumea prin puterea minţii“ (Adrian MO, Spania). Dar entuziasmul s-a frânt în urma unui comunicat al Universităţii Rockefeller (New York): „Ralph Steinman a decedat vineri, 30 septembrie, din cauza unui cancer de pancreas diagnosticat în urmă cu patru ani“. Or, începând din anul 1974, Fundaţia Nobel a adoptat interdicţia acordării premiului cu titlu postum. Se ştie că secretul absolut al alegerii laureaţilor şi respectarea riguroasă a reglementărilor fac parte din prestigiul premiului Nobel. După câteva ore de emoţii, răspunsul de la Stockholm a venit: Comitetul Nobel pentru Medicină nu ştia că Ralph Steinman decedase în urmă cu trei zile şi de aceea îşi menţine decizia. „Tocmai am aflat noutatea. Nu putem decât să regretăm că nu există bucuria primirii premiului. Acest deces nu pune sub semnul întrebării atribuirea premiului Nobel“, a declarat Göran Hansson, secretarul Comitetului Nobel de la Karolinska Institutet. Prin această inconsecvenţă în respectarea regulamentelor, prestigiul instituţiei Nobel creşte, deoarece profesorul-cercetător Ralph Steinman rămâne cel mai merituos laureat pentru Medicină al acestui an. Fără descoperirea celulelor dendritice de către Steinman, încă din anul 1973 (la vârsta de 30 de ani), nu ar fi fost posibile studiile asupra mecanismelor de activare a imunităţii înnăscute.
   În viitorul apropiat, în „Viaţa medicală“ va fi publicat un amplu material asupra premiului Nobel pentru Fiziologie/Medicină din 2011.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe