Newsflash
Internaționale

Premieră în UE: Danemarca autorizează molnupiravir pentru pacienții COVID

de L. Budin - dec. 17 2021
Premieră în UE: Danemarca autorizează molnupiravir pentru pacienții COVID

Danemarca e prima ţară din Uniunea Europeană care autorizează molnupiravir, medicamentul anti-COVID cu administare orală dezvoltat de grupul farmaceutic Merck, pentru pacienţii din grupa de risc.

Medicamentul a fost aprobat la jumătatea lunii noiembrie de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru utilizare în regim de urgenţă, înainte ca tratamentul să primească o autorizare oficială de lansare pe piaţă, relatează AFP, preluată de Agerpres. Va fi comercializat sub numele de Lagevrio. 

molnupiravir

Este autorizat din noiembrie în Marea Britanie şi în curs de autorizare în Statele Unite, însă rezultatele finale ale unui studiu clinic, mai puţin spectaculoase decât cele intermediare, au făcut multe ţări să aştepte, înainte de a emite astfel de autorizări.

Recomandăm tratamentul cu aceste pastile pentru că noi credem că avantajele sunt mai mari decât inconvenientele pentru pacienţii care prezintă cele mai mari riscuri de a dezvolta forme grave de COVID-19”, a declarat o reprezentantă a Agenţiei naţionale de sănătate (SST) din Danemarca, Kirstine Moll Harboe. 

Specialiştii SST sunt „pe deplin conştienţi” că este vorba despre un tratament nou, despre care nu dețin încă foarte multe informaţii. Ei susțin că vor monitoriza cu mare atenţie efectele generate de pastila respectivă.

La ora actuală, Danemarca foloseşte toate mijloacele pe care le deţine pentru a face faţă unui val record de cazuri de COVID-19 şi unei recrudescenţe a pandemiei, provocată de varianta Omicron.

Sperăm că acest tratament va contribui la reducerea numărului de spitalizări pentru pacienţii care prezintă un risc sporit de a dezvolta o formă gravă a bolii”, a adăugat Kirstine Moll Harboe.

Rezultatele complete ale studiului clinic realizat de Merck, comunicate pe 26 noiembrie, arată o eficacitate mai scăzută decât cea anunţată inițial , în baza unor date intermediare, arată AFP.

Potrivit rezultatelor finale, pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Merck reduce cu doar 30% - nu cu 50%, aşa cum s-a anunţat iniţial - rata de spitalizare şi de deces în rândul pacienţilor din grupele de risc care au primit tratamentul la scurt timp după infectare.

Pe 9 decembrie, Franţa a refuzat să autorizeze tratamentul, considerând că acesta nu este suficient de eficace.

Norvegia a semnat recent un acord bilateral cu Merck, pentru a-şi asigura livrări rapide de Molnupiravir, însă aşteaptă deocamdată autorizarea finală din partea EMA pentru a aproba, la rândul ei, acest tratament.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe