Newsflash
Știri

Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului devine lege

de L. Budin - iun. 7 2022
Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului devine lege

Parlamentari din mai multe partide politice au iniţiat un proiect de act normativ care urmează să transpună în legislaţia românească Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului.

Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului este un document strategic de interes naţional, care a fost prezentat la sfârşitul lunii ianuarie și elaborat sub auspiciile Administraţiei Prezidenţiale, informează Agerpres

senat1
Sursă foto: Facebook Senatul României

 

Potrivit unui comunicat al Senatului, proiectul legislativ se bucură de o susţinere largă în interiorul arcului majorităţii parlamentare. Iniţiatorii actului normativ sunt senatorul Nicoleta Pauliuc, deputatul Nelu Tătaru, deputatul Patriciu Achimaş-Cadariu, senatorul Adrian Streinu-Cercel, senatorul Laszlo Attila şi senatorul Laura Scântei.

În document, se arată că există trei tipuri majore de obiective sectoriale pe care Strategia anti-cancer trebuie să le îndeplinească:

  • prevenirea cancerului prin: realizarea Strategiei naţionale de promovare a conceptelor de prevenţie a bolilor cronice netransmisibile (NCDs); realizarea unei reţele interconectate la nivel naţional şi sistemele de conectare în reţea ale Uniunii Europene; măsurarea factorilor de risc asociaţi cu apariţia cancerului; medicina personalizată;
  • diagnosticarea timpurie şi eficientă a cancerului prin: realizarea unui traseu standardizat pentru pacientul oncologic; utilizarea medicinii personalizate pentru prevenirea, screening-ul, diagnosticarea şi tratamentul cancerului; introducerea testării imunohistochimice şi genetice; realizarea unui registru naţional de cancer funcţional, cu subregistre pentru toate localizările, precum şi implementarea dosarului electronic al pacientului, în acord cu spaţiul european de date medicale;
  • îmbunătăţirea tratamentului prin: introducerea terapiilor inovative; actualizarea periodică a ghidurilor de practică medicală şi a protocoalelor terapeutice; tumor board; medicina personalizată.

Conform propunerii legislative, Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Totodată, îndeplinirea tuturor obiectivelor şi a măsurilor cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice. Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se va finanţa în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat, cu un buget anual minim stabilit prin lege începând cu anul 2023”, se precizează în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe