Newsflash
Știri

Placă comemorativă dedicată primului medic român din Târgu Mureș

de Dorina Novac - feb. 16 2023
Placă comemorativă dedicată primului medic român din Târgu Mureș

UMFST Târgu Mureș a anunțat că va fi dezvelită o placă în memoria medicului Petre Muscă, primul medic român care a activat în Târgu Mureş.

Dezvelirea plăcii comemorative dedicate medicului Petre Muscă (1883-1969) va avea loc joi, 16 februarie, ora 12:00, la sediul Clinicii Medicală II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, din strada Revoluției nr.35, Târgu Mureș, unde a activat ca medic primar internist și în calitate de director al vechiului spital orășenesc de stat, în anul 1924.

medic roman

Inițiativa aparține lui Traian Sabău, vicepreședintele Asociației Generale a Românilor Uniți (greco-catolici) – Filiala Mureș, care l-a cunoscut personal pe medicul Petre Muscă, au precizat reprezentanții Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Citește și: UMFST Târgu Mureş: studenţii vor folosi o aplicație de realitate virtuală

Evenimentul se va desfășura în prezența prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş, prof. dr. Horațiu Suciu, președintele senatului UMFST, prof. dr. Ioan Țilea, șeful Secției Clinice Medicină Internă II, prof. dr. Marius Sabău, fost rector al UMF Târgu Mureș, precum şi a oficialităţilor şi personalităţilor din Târgu Mureș.

„Dr. Petre Muscă s-a născut în anul 1883, în comuna Subcetate din județul Harghita, într-o familie de țărani înstăriți care număra 11 copii. După studiile școlare efectuate în sat și apoi la Gheorgheni, a urmat cursurile Facultății de Medicină a Universității «Franz Josef» din Cluj, pe care a absolvit-o în 1910. În timpul primului război mondial, a fost medic pe frontul din Galiția. După terminarea războiului, s-a implicat în lupta politică pentru unirea Transilvaniei cu România, fiind ales în 1918 în Consiliul Național Român ca reprezentant al Ciucului”, se arată într-un comunicat.

UMFST Târgu Mureș: contract de finanţare cu BEI pentru Parcul universitar

Și-a desfășurat activitatea ca medic la Bilbor și apoi la Târgu Mureș. În 1924, în calitatea sa de medic primar internist a fost numit director al vechiului spital orășenesc de stat, de pe str. Sf. Gheorghe.

„Prin calităţile sale manageriale a reorganizat activitatea spitalului înființând primele secții ale acestuia și a militat consecvent pentru necesitatea construcției unui nou spital. Din păcate, realizarea acestui nou edificiu a trenat mai bine de un deceniu, din cauza lipsei fondurilor, ea fiind finalizată abia în februarie 1940. A sprijinit organizarea asistenței medicale a elevilor, fiind o perioadă medic și la Liceul «Al. Papiu Ilarian» din Târgu Mureș. În calitatea sa de președinte executiv al filialei Mureș a Societății «Principele Mircea», patronată de Regina Maria, și-a adus contribuția la protecția și sănătatea gravidelor, lăuzelor și a noilor născuți.Ca o recunoaștere a multiplelor sale activități pe linie medicală și socială, ce aveau ca scop o viață mai bună a cetățenilor orașului, dr. Petre Muscă a fost numit primar al municipiului Târgu Mureș, funcție pe care a onorat-o între anii 1931 și 1932”, transmite sursa citată.

În perioada ocupației horthyste din 1940-1944, a rămas în oraș fiind supus unor persecuții și arestări, ca și alți intelectuali români. Pe 6 octombrie 1944, după eliberarea orașului de către trupele române și sovietice, a fost numit, de către comandanții acestora, primar al orașului, funcție pe care a deținut-o doar până la mijlocul lunii noiembrie 1944, când administrația românească a Ardealului de Nord a fost înlocuită cu cea sovietică.

În perioada comunistă de după 6 martie 1945, a fost marginalizat, casa i-a fost naționalizată, iar în anii 1950 a fost arestat și condamnat pentru activitate dușmănoasă împotriva regimului.

Și-a ispășit pedeapsa la închisoarea din Gherla, alături de mulți alții ca el. După ispășirea pedepsei, a revenit la Târgu Mureș.

Dr. Petre Muscă a încetat din viață în anul 1969, la vârsta de 86 de ani. A fost înmormântat în cimitirul Bisericii de Piatră, prima biserică română unită ridicată în Târgu Mureș.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe