Newsflash
Știri

Peste 50.000 de persoane au fost testate gratuit pentru hepatitele virale

de L. Budin - apr. 8 2022
Peste 50.000 de persoane au fost testate gratuit pentru hepatitele virale

Proiectul este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Peste 50.000 de persoane au fost testate pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B sau C în cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD - şi au fost depistate pozitiv 1.209 persoane, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres

cercetare-covid-israel

Institutul Clinic Fundeni, în calitate de beneficiar, a implementat, din luna august 2020, proiectul „LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C”, în parteneriat cu Asociația Română Anti-Sida – A.R.A.S.

La nouă luni de la lansare, proiectul LIVE(RO)2-SUD înseamnă implicarea a peste 150 de medici de familie din patru judeţe, a colectivului medical de specialitate gastroenterologie/hepatologie şi medicină internă din 3 spitale de referinţă şi peste 50.000 de persoane testate pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B sau C. În urma efectuării testării au fost depistaţi pozitiv 1.209 pacienţi, rezultând o prevalenţă generală de 2,35% în rândul persoanelor testate prin acest program”, se arată în comunicat. 

Din totalul persoanelor testate, 31.790 au fost femei şi 19.634 bărbaţi.

În funcţie de gen, prevalenţa hepatitei B este mai mare în rândul bărbaţilor, 1,71%, faţă de femei, unde este 1,24%. În cazul hepatitei C, lucrurile stau diferit, prevalenţa în rândul femeilor este de 1,17%, iar în cazul bărbaţilor este de 0,49%.

Dintre persoanele depistate pozitiv - 730 sunt infectate cu virusul hepatitic B, 468 cu virusul hepatitic C şi 11 persoane care au coinfecţie B plus C.

Hepatitele virale reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică din România, atât prin prevalenţă, cât şi prin consecinţele pe termen lung: ciroza hepatică şi complicaţiile ei, insuficienţa hepatică, cancerul hepatic şi nevoia de transplant hepatic. Testarea salvează vieţi. Depistate la timp, hepatitele virale pot fi tratate cu rată de vindecare sau control susţinut în 95-100% din cazuri”, a declarat prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie, managerul proiectului.

Pacienţii depistaţi pozitiv în urma efectuării testelor rapide în cabinetele de medicină de familie beneficiază de investigaţii medicale, stadializare şi indicaţie terapeutică într-unul dintre Centrele de Prevenţie înfiinţate prin proiect în cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Din totalul celor 1.209 pacienţi depistaţi pozitiv prin programul de testare, 706 au ajuns deja într-unul dintre centrele de prevenţie.

În acest moment, programul de testare se derulează în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Dolj şi Olt, testarea se face în cabinetele medicilor de familie afiliaţi, prin teste rapide omologate la nivel internaţional. Rezultatele se obţin în 15 minute de la efectuarea testului. În luna mai, programul de testare va fi lansat şi în judeţele Prahova şi Mehedinţi.

Toate datele obţinute în cadrul programului de testare sunt introduse în Sistemul Electronic de Evidenţă a Screeningului Hepatitelor Virale, care are deja în evidenţă datele a 98.633 de persoane, în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD şi LIVE(RO)2-EST”, se spune în comunicat.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD se va realiza screeningul populaţional în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia. Programul de screening se va derula etapizat, în perioada 2021-2023, în toate cele 12 judeţe aparţinând celor două regiuni de dezvoltare: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

FNPMF, avertisment privind consecințele încetării stării de alertă

Prelevare de organe la Spitalul Județean Buzău

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe