Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. A. M. - nov. 14 2014
Noutăţi în cercetare

Norovirusul şi prietenii săi

 

   Unul dintre subiectele „fierbinţi“ în cercetarea biomedicală este, în prezent, interacţiunea complexă a organismului uman (şi nu numai) cu bacteriile care îl colonizează. Fie că este vorba de efectele metabolice ori de influenţa asupra sistemului imunitar, tot mai multe articole publicate în cele mai importante reviste ştiinţifice dezvăluie câte o nouă piesă dintr-un mare puzzle, a cărui imagine de ansamblu – poza de pe cutia oricărui puzzle – suntem încă departe de a o bănui. Avem însă unele indicii care ne fac să privim cu mult entuziasm cătreaceste cercetări. De pildă, reconfigurarea tranzitului intestinal prin chirurgie bariatrică (procedeul Roux de bypass gastric pe ansă în „Y“) este cea mai eficientă metodă de vindecare a diabetului zaharat tip 2, iar efectul terapeutic se obţine şi prin modificarea microbiomului intestinal, care se produce după chirurgie. Mai ştim, tot aşa, că tratamentul „salvator“ al infecţiei enterice cronice cu Clostridium difficile cu multiplă rezistenţă la antibiotice este transplantul de materii fecale, dovadă că antibacterienele cu cel mai mare succes sunt tocmai bacteriile. Nu ar trebui să omitem nici felul în care unele infecţii bacteriene şi virale se potenţează reciproc, cum se întâmplă, de exemplu, în infecţiile de tract respirator.
   Într-un articol1 apărut astăzi (7 noiembrie) în revista Science, un grup din Gainesville (Florida) publică rezultatele unei serii de experimente care, integrând microbiomul în cercetare, vor crea o mică revoluţie în studiul infecţiei cu norovirus (fig. 1). Genul norovirusurilor (familia Caliciviridae) are un singur reprezentant, virusul Norwalk (cu numeroase genotipuri însă), care constituie principala cauză de gastroenterită din întreaga lume, cu peste un milion de spitalizări şi mai mult de două sute de mii de decese în fiecare an. Infecţia se caracterizează prin greaţă, vărsături, diaree apoasă, dureri abdominale şi, rar, ageuzie (pierderea gustului), alături den simptome generale precum letargia, mialgiile sau febra. Formele grave de boală sunt rare, infecţia fiind în mod obişnuit autolimitată. Susceptibilitatea la infecţie se corelează cu profilul individual al antigenelor de grup sanguin. Principala problemă în studiul acestei infecţii o constituie imposibilitatea de a creşte în laborator tulpinile de norovirus uman, cu toate că au trecut 42 de ani de la prima identificare a unei astfel de tulpini (fig. 2). Grupul american schimbă însă lucrurile, cu articolul publicat în Science, în care este descrisă „veriga lipsă“ pentru realizarea unor culturi de norovirus uman: bacteriile. În mod obişnuit, izolarea virusului se face prin filtrarea scaunului pe membrane permeabile pentru particule cu diametrul mai mic de 0,2 µm, înlăturându-se astfel bacteriile care contaminează proba. Infectarea limfocitelor B cu norovirus, care asigură apoi multiplicarea virusului, necesită, cum au dovedit experimentele, prezenţa unei bacterii enterice care prezintă antigene de grup sanguin (în speţă, Enterobacter cloacae HBGA+). Replicarea virală a fost promovată de prezenţa bacteriei în intestin, în vreme ce tratamentul oral cu antibiotice a avut ca efect o replicare virală redusă in vivo, prin depleţia florei intestinale. Mecanismul intervenţiei bacteriene în infecţia cu norovirus este explicat în fig. 3.
   Norovirusul se adaugă altor virusuri care beneficiază de prezenţa bacteriilor intestinale pentru replicare şi transmitere, listă în care poliovirusul este cel mai cunoscut exponent. Editorialul2 publicat în acelaşi număr al revistei se întreabă cât de prevalente sunt, în intestinul uman, bacteriile care exprimă antigenele de grup sanguin şi care sunt speciile care favorizează cel mai mult infecţia cu norovirus, dată fiind larga variabilitate a microbiomului de la un om la altul.
   Un alt studiu3 interesant a fost publicat săptămâna aceasta în Journal of Experimental Medicine: un grup din China a elucidat mecanismul prin care gripa se însoţeşte adesea de manifestări gastrointestinale, cu toate că virusul este cantonat şi se multiplică doar în plămân. Şi de această dată, lanţul etiopatogenic propus implică flora intestinală. Astfel, infecţia pulmonară cu virus gripal activează limfocitele T locale, care apoi migrează la nivelul intestinului; acolo, acestea produc interferon γ, care alterează compoziţia florei intestinale. Modificările microbiomului sunt urmate, la rândul lor, de inflamaţie, leziuni tisulare şi diaree. Simptomele au fost atenuate, în modelul murin studiat, prin neutralizarea directă a interleukinei 17 intestinale, dar şi prin tratamentul antibiotic de depleţie a florei intestinale, fără a influenţa răspunsul imun pulmonar.

 

Gena convulsiilor febrile

 

   Convulsiile febrile afectează între 2 şi 4% din copiii cu vârste între 3 luni şi 5 ani şi a fost descrisă o importantă componentă familială în apariţia acestora. Pe lângă genele SCN1A, SCN1B şi GABRG2, a căror asociere a fost descrisă în urmă cu aproape 15 ani, un grup european raportează, într-un articol4 publicat în Nature Genetics, implicarea unei noi gene în apariţia convulsiilor febrile. Este vorba de STX1B, care codează sintaxina 1B, un receptor celular implicat în transportul veziculelor. Diverse mutaţii ale genei STX1B au fost identificate la 449 de cazuri de convulsii febrile sporadice sau cu agregare familială, cu sau fără epilepsie.

 

Comparaţii între anticoagulante

 

   Dabigatranul a fost autorizat în SUA, de FDA, în 2010, printr-o procedură accelerată, pe baza rezultatelor obţinute în studiul RE-LY, care a dovedit superioritatea faţă de warfarină în prevenţia accidentelor vasculare cerebrale, fără să existe diferenţe în incidenţa complicaţiilor hemoragice majore între cele două terapii anticoagulante. Cu toate acestea, tratamentul cu dabigatran a fost asociat cu un risc mai mare de sângerare gastrointestinală şi cu un risc mai mic de hemoragii intracraniene, în comparaţie cu warfarina. O analiză realizată de FDA în 2012, după punerea pe piaţă a dabigatranului, a confirmat faptul că riscul de sângerare nu este mai mare decât în cazul warfarinei.
   JAMA Internal Medicine a publicat luni (3 noiembrie) o nouă analiză a riscului de sângerare în tratamentul anticoagulant cu dabigatran, respectiv cu warfarină, la pacienţii cu fibrilaţie atrială. Studiul5, realizat retrospectiv pe o cohortă extrasă randomizat din baza de date Medicare, chiar dacă nu are calitatea unei cercetări prospective randomizate dublu orb, este de interes pentru practicieni. Au fost incluşi în studiu 9.404 pacienţi diagnosticaţi cu fibrilaţie atrială, din care 1.302 au fost trataţi cu dabigatran, ceilalţi primind warfarină. Dabigatranul a fost asociat cu un risc de sângerare mai mare decât warfarina: de 1,3 ori pentru orice fel de sângerare, de 1,58 ori pentru hemoragiile majore şi de 1,85 ori pentru sângerările gastrointestinale. În schimb, riscul de sângerare intracraniană a fost de trei ori mai mic pentru dabigatran, în comparaţie cu warfarina. Riscul de hemoragie majoră, în grupul tratat cu dabigatran, a fost în mod deosebit crescut la pacienţii afroamericani şi la cei cu boală cronică de rinichi. Rita Redberg, redactorul şef al revistei, atrage atenţia6 că riscul de sângerare comunicat este semnificativ mai mare decât cel de la aprobarea de FDA a dabigatranului, subliniind astfel importanţa datelor obţinute după punerea pe piaţă a medicamentului.

 

Vaccin pentru hepatita C

 

   Un grup de la Universitatea din Oxford, în colaborare cu o companie cu sediul la Roma, a publicat miercuri (5 noiembrie), în Science Translational Medicine, rezultatele unui studiu7 clinic de fază I (de siguranţă) cu un vaccin împotriva hepatitei C. A fost utilizat întâi un vector adenoviral simian, apoi virusul vaccinia Ankara modificat, ambele prelucrate pentru a codifica proteine specifice virusului hepatitic C. Răspunsul obţinut într-un lot de 15 voluntari sănătoşi este promiţător atât din punctul de vedere al siguranţei, cât şi din cel al imunogenicităţii.
   Vaccinul a intrat deja într-un studiu clinic de fază IIB (de eficacitate), pentru a se vedea dacă îi poate proteja de infecţia cu VHC pe utilizatorii de droguri injectabile, iar rezultatele vor fi disponibile în 2016. În cazul în care vaccinul va confirma, într-un viitor nu foarte îndepărtat ar putea să devină o alternativă mai ieftină decât tratamentul medicamentos (de curând dovedit foarte eficient) în intervenţiile populaţionale de limitare a infecţiei cu VHC.

 

Succinatul şi reperfuzia

 

   Am găsit, în numărul de săptămâna aceasta al revistei Nature, un interesant studiu8, care ar putea duce la îmbunătăţirea tratamentului prin reperfuzie al accidentului vascular cerebral ischemic şi al infarctului miocardic. Una dintre problemele reperfuziei o constituie leziunea oxidativă ce apare după recanalizarea vasului, cu moarte celulară şi răspunsuri imune aberante, cauzate de producţia mitocondrială de specii reactive de oxigen (ROS). Studiul arată că responsabilitatea pentru leziunile ce apar după reperfuzie o poartă acumularea ischemică intracelulară de succinat, care, după reperfuzie, este rapid oxidat de succinat-dehidrogenază, procesul generând cantităţi mari de ROS. Soluţia terapeutică ar putea veni din inhibarea farmacologică a acumulării de succinat în ischemie, dar este o cale lungă până ca aceasta să fie aplicată la om, în practica clinică.


Notă autor:

1. Jones MK et al. Enteric bacteria promote human and mouse norovirus infection of B cells. Science. 2014 Nov 7;346(6210):755-9

2. Robinson CM, Pfeiffer JK. Leaping the norovirus hurdle. Science. 2014 Nov 7;346(6210):700-1

3. Wang J et al. Respiratory influenza virus infection induces intestinal immune injury via microbiota-mediated Th17 cell-dependent inflammation. J Exp Med. 2014 Nov 3

4. Schubert J et al. Mutations in STX1B, encoding a presynaptic protein, cause fever-associated epilepsy syndromes. Nat Genet. 2014 Nov 2

5. Hernandez I et al. Risk of bleeding with dabigatran in atrial fibrillation. JAMA Intern Med. 2014 Nov 3

6. Redberg RF. The importance of postapproval data for dabigatran. JAMA Intern Med. 2014 Nov 3

7. Swadling L et al. A human vaccine strategy based on chimpanzee adenoviral and MVA vectors that primes, boosts, and sustains functional HCV-specific T cell memory. Sci Transl Med. 2014 Nov 5;6(261):261ra153

8. Chouchani ET et al. Ischaemic accumulation of succinate controls reperfusion injury through mitochondrial ROS. Nature. 2014 Nov 5

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe