Proteze bionice senzitive
Narghileaua creşte riscul de BPOC
Dacă în privinţa fumatului lucrurile sunt clare şi dezastrul este pe toată linia – efecte grave asupra sănătăţii fumătorului şi celor din jurul lui, dar şi un impact economic şi social important –, s-a crezut că formele sale „alternative“ ar fi mai bune şi deloc nocive. Mitul ţigărilor electronice a fost însă rapid risipit, odată cu rezultatele primelor studii, care au dovedit că respectivele dispozitive nu numai că nu ajută în renunţarea la fumat, dar sunt promovate ca produse „cool“ şi favorizează începerea fumatului în rândul tinerilor. Iată acum că nici narghilelele (cunoscute şi ca hookah sau water-pipe) nu sunt atât de „cool“ pe cât încearcă să le prezinte proprietarii de localuri care comercializează şedinţe de fumat narghilea (e plin centrul istoric al Bucureştiului de astfel de băruleţe pentru hipsteri): un studiu4 publicat în Chest, revistă editată de American College of Chest Physicians arată că fumatul de narghilea creşte foarte mult riscul de boală pulmonară cronică obstructivă (BPOC). În comparaţie cu un nefumător, riscul de BPOC al unui fumător de narghilea este de peste zece ori mai mare, al unui fumător pasiv de narghilea este de peste cinci ori mai mare, al unui fumător – de peste trei ori, iar al unui fumător pasiv este dublu. Iată un bun argument pentru a reglementa fumatul de narghilea şi pentru a taxa corespunzător un produs care aduce deservicii importante sănătăţii publice.
1. Tan DW et al. A neural interface provides long-term stable natural touch perception. Sci Transl Med. 2014 Oct 8;6(257):257ra138
2. Ortiz-Catalan M et al. An osseointegrated human-machine gateway for long-term sensory feedback and motor control of artificial limbs. Sci Transl Med. 2014 Oct 8;6(257):257re6
3. Farina D, Aszmann O. Bionic limbs: clinical reality and academic promises. Sci Transl Med. 2014 Oct 8;6(257):257ps12
4. She J et al. Chinese Water-Pipe Smoking and the Risk of COPD. Chest. 2014 Oct 1;146(4):924-931
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe