Newsflash
Interviuri

Nevoia de frumusețe

de Bianca URSU - sept. 7 2018
Nevoia de frumusețe
    Dr. Andrei Zbuchea este medic primar în chirurgie plastică și reparatorie și șef de secție la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. În paralel, activează și în sistemul privat de sănătate. Practică această meserie de peste două decenii și continuă traseul profesional „cu mult optimism”, în ciuda lipsurilor: „Sistemul de sănătate din țara noastră are reale nevoi, care stârnesc mai mult dezinteres decât interes”.

    – Care sunt cele mai frecvente cazuri cu care vă confruntați în activitatea dv.?
    – În spitalul de urgență vorbim despre traumatisme ale membrelor superioare produse de accidente casnice sau la locul de muncă, plăgi complexe care necesită reconstrucții. În sistemul privat, cei mai mulți dintre pacienți vin pentru că își doresc o intervenție estetică. Nu există un segment de vârstă specific.

    – Ce înseamnă pentru dv. frumusețea?
    – Consider că frumusețea este definită de armonia la nivel fizic și psihic. Fără această armonie, o ființă nu poate fi împlinită.

    – Cum i-ați caracteriza pe oamenii care vă trec pragul cabinetului?
– În contextul celor care își doresc o anumită intervenție, vorbim despre pacienți care caută un anumit confort în viața lor. Pacienții care ajung în urgențe caută mai degrabă o siguranță că totul va fi bine.

– Pacienții vin la cabinetul dv. din proprie inițiativă sau sunt influențați de familie, prieteni?
– Majoritatea pacienților vin din proprie inițiativă pentru o anumită intervenție. Mai puțini sunt cei care sunt influențați de cineva.

    – În ce măsură nu ați fi de acord cu vreuna dintre operațiile solicitate de pacienți? Ați refuzat vreodată o solicitare pentru o intervenție pe care nu ați considerat-o necesară?
    – Sunt și situații în care le prezint pacienților mai multe opțiuni și, totodată, preferința mea în acel caz. Indicații și contraindicații există pentru orice tip de intervenție, dar pacientul trebuie să fie informat corect și complet.

    – Ați întâlnit pacienți care au dezvoltat o obsesie pentru operațiile estetice?
    – Au fost și asemenea cazuri, însă acest tip de pacienți nu este majoritar.

    – Dacă ați putea da timpul înapoi, ce ați schimba din punct de vedere profesional?
    – Depinde foarte mult și de ce perspective ar exista și de circumstanțele de viață. Privind înapoi spre cariera mea, nu aș schimba absolut nimic din tot ce am construit. Nu regret că am ales această specialitate medicală.

    – Care sunt condițiile esențiale ale profesionalismului în această specialitate?
    – Consider că pentru orice meserie pe care vrei să o desfășori cu pasiune ai nevoie de multă implicare, seriozitate și dăruire. De asemenea, comunicarea este o unealtă esențială și de nelipsit în această profesie. Aș mai aminti aici și reușita tratamentului.

    – Ce înseamnă prevenție în chirurgia plastică?
    – Prevenția primară, de exemplu, este foarte importantă. Ea presupune informarea corectă a pacientului, înainte ca eventuale afecțiuni sau complicații să apară. Prevenția secundară este la fel de importantă, ea vizând îndeplinirea tuturor condițiilor postoperatorii. Aici vorbim despre apariția unor eventuale infecții, dezvoltarea cicatricelor etc.

    – Cu siguranță de-a lungul carierei ați întâlnit și cazuri mai dificile. Ne puteți descrie o situație?
    – Îmi amintesc un caz care mi-a rămas în minte, cazul unui copil care a suferit un accident prin electrocutare și care s-a soldat cu amputarea membrelor superioare. Din păcate, astfel de situații tragice fac și ele parte din profesia de medic.

    – Sunteți mulțumit de sistemul medical din România? Ați schimba ceva?
    – Mi-aș dori să văd mai multă implicare din partea autorităților. Sistemul de sănătate din țara noastră are reale nevoi, care stârnesc mai mult dezinteres decât interes.

    – Reale nevoi?
    – Da. Una dintre ele o reprezintă controlul cheltuirii banilor publici.

    – Cum vă descurcați cu lipsa unor medicamente, de exemplu?
    – Au fost de-a lungul timpului și situații de avarie, dar acest lucru nu a influențat desfășurarea firească a lucrurilor. Într-adevăr, unele antibiotice nu ne sunt întotdeauna la îndemână, dar încercăm să ne descurcăm cu ce avem la dispoziție.

    – Este publică o informație conform căreia dv. ați candidat în 2014 pentru un post de conducere la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. De ce nu a fost posibil acest lucru?
    – În momentul în care eu m-am înscris la concurs, am găsit un ordin al ministrului sănătății care preciza clar că este permisă și înscrierea medicilor care au început cursurile de specializare în managementul sanitar, pe baza unei adeverințe care să ateste acest lucru. Adeverință cu care eu m-am prezentat la momentul respectiv. În cele din urmă, candidatura mea a fost respinsă pe premisa că nu aveam finalizate respectivele cursuri de formare.

    – A fost cumva o contradicție între acel ordin și criteriul care v-a împiedicat să candidați?
    – Da. Conform regulamentului de concurs, am fost refuzat. Deși pe ordin era menționat clar contrariul.

    – Cum s-a finalizat acest diferend?
    – Am depus o contestație. Răspunsul primit s-a referit la faptul că nu mă încadram în condițiile impuse de regulamentul concursului.

    – Ați fost tentat să plecați în afară să profesați? De ce credeți că mulți medici români aleg să își construiască sau să continue o carieră în străinătate?
    – Am fost și eu tentat la un moment dat să plec în afară, dar am rămas pentru că ulterior am devenit șef de secție la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Cred că medicii români aleg drumul străinătății nu atât din cauza condițiilor financiare, cât mai degrabă pentru a le fi recunoscute meritele profesionale. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe