Newsflash
Știri

Nature şi Science criticate

de Dr. Mariana MINEA - dec. 17 2013
Nature şi Science criticate
   Profesorul Randy Schekman, câştigătorul premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină în 2013, critică dur aşa-numitele publicaţii ştiinţifice „de lux“, pentru că distorsionează procesul ştiinţific deturnând interesul cercetătorilor de la subiectele cu adevărat utile. Prin publicaţii „de lux“, profesorul Schekman înţelege în primul rând revistele Science, Nature şi Cell.
   Profesorul Schekman a transmis acest mesaj într-un articol publicat în ziarul britanic The Guardian, cu o zi înaintea ceremoniei de decernare a premiului Nobel. „Sunt om de ştiinţă. Lumea mea profesională aduce realizări importante umanităţii, dar este tulburată de stimuli inadecvaţi. Structurile care prevalează în construirea reputaţiei personale şi în avansarea în carieră produc următorul fenomen: recompensele cele mai mari vin adeseori după munca cea mai spectaculoasă, nu după cea mai bună“. Asocierea cu numele acestor publicaţii „de lux“, spune profesorul Schekman, garantează cercetătorului fonduri mai mari sau avansarea în carieră, dar nu asigură automat şi calitatea lucrării şi asta pentru că revistele de top publică multe lucrări excelente, dar nu doar lucrări excelente.
   Revistele îşi exercită atracţia prin „găselniţa“, spune Schekman, numită factor de impact, însă citarea unui articol nu se corelează întotdeauna cu calitatea sa. Mai mult, revistele preferă subiectele provocatoare care pot face valuri, cu un potenţial crescut de citare: „Acest lucru influenţează cercetarea, construieşte false teorii în zone la modă în care cercetătorii pot face afirmaţiile îndrăzneţe pe care publicaţiile le doresc, în timp ce alte activităţi importante sunt descurajate“. Reviste precum Science sau Nature primesc atât de multe lucrări spre publicare încât doar 6% văd lumina tiparului, şi nu neapărat cele mai bune, restul rămânând pierdute pentru lumea ştiinţifică.
   Reprezentanţii revistelor citate au reacţionat moderat. Dr. Andrew Sugden, redactor-şef adjunct la Science, consideră că se exagerează în ceea ce priveşte influenţa publicării în cele trei reviste menţionate. Philip Campbell, redactor-şef Nature, aduce în atenţie un sondaj din 2013 potrivit căruia factorii cei mai importanţi în alegerea unei reviste pentru trimiterea de lucrări sunt reputaţia ei, relevanţa pentru disciplina studiată şi factorul de impact al publicaţiei.
   Deşi Schekman a publicat în revistele criticate, a declarat că nu va mai face acest lucru. „Există o cale mai bună“, spune nobeliatul, şi anume publicaţiile open access. Profesorul Randy Schekman este redactor-şef al eLife, o publicaţie open access. Aceste publicaţii sunt oferite gratuit, online, iar editorii selectează lucrările fără să ia în considerare vreun factor de impact. Edituri prestigioase, precum Elsevier, pun accent tot mai mare pe segmentul de lucrări open access. Randy Schekman recomandă universităţilor şi finanţatorilor să nu judece lucrările în funcţie de revista în care au fost publicate atunci când decid acordarea de granturi sau de funcţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe