Newsflash
Internaționale

Mișcarea „sânge pur”, rezultat al dezinformărilor despre COVID

de L. Budin - ian. 25 2023
Mișcarea „sânge pur”, rezultat al dezinformărilor despre COVID

Un cuplu care se opune vaccinării a refuzat o transfuzie pentru o operaţie vitală, de teama unei contaminări - iar o organizaţie a pus perechea în legătură cu donatori nevaccinaţi.

Mișcarea promovează teorii ale conspiraţiei potrivit cărora primirea unor transfuzii de la persoane vaccinate anti-COVID ar contamina sângele, informează AFP și Agerpres.

transfuzie-sange

Aceste teorii nu se bazează însă pe nicio dovadă ştiinţifică, a declarat Katrine Wallace, medic epidemiolog la Universitatea Illinois din oraşul american Chicago.

Dacă sângele unei persoane vaccinate este donat unei persoane care nu este vaccinată, persoana care primeşte transfuzia nu devine vaccinată”, a explicat ea.

Acest fapt nu i-a împiedicat însă pe o parte dintre internauţi să se pronunţe pentru înfiinţarea unor bănci de sânge dedicate persoanelor care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, o cerere susținută şi de mai mulţi medici din America de Nord.

Recent, un cuplu neozeelandez s-a opus unei operaţii chirurgicale programate pentru salvarea vieţii bebeluşului lor, temându-se că acesta va primi sânge de la un donator vaccinat. Un tribunal a retras temporar custodia copilului, pentru a permite intervenţia medicală, însă acest caz a devenit emblematic pentru activiştii anti-vaccin.

În grupuri private, create pe reţelele sociale, apărătorii conceptului de „sânge pur” îndeamnă la violenţe împotriva personalului medical implicat în campaniile de vaccinare şi afirmă, în mod eronat, că persoanele vaccinate mor în masă.

O organizaţie cu sediul în oraşul elveţian Zurich, Safe Blood Donation, încearcă să îi pună în legătură pe donatorii nevaccinaţi cu destinatarii nevaccinaţi ai transfuziilor sangvine.

Asociaţia, înfiinţată de un specialist elveţian în naturopatie, George Della Pietra, promite pe site-ul său oficial servicii de obţinere a unor cantităţi de sânge provenite de la persoane nevaccinate. Asociaţia afirmă că este prezentă în Europa Occidentală, America de Nord, Africa şi Asia. Membrii asociaţiei Safe Blood Donation trebuie să plătească o taxă de 50 de euro, apoi un abonament anual de 20 de euro, potrivit site-ului oficial.

Donaţiile de sânge de la persoane vaccinate împotriva COVID-19 sunt sigure pentru transfuzii”, a reamintit Jessa Merrill, de la Crucea Roşie americană.

Compuşii vaccinurilor „nu se regăsesc în sistemul sangvin”, a adăugat ea.

Căutarea unei aşa-zise „purităţi” nu se limitează însă doar la sânge. Pe reţelele sociale, doritorii încearcă să găsească lapte matern de la mame nevaccinate sau chiar material seminal de la bărbaţi nevaccinaţi – „următorul Bitcoin”, consideră adepţii teoriilor conspiraţiei.

Este dificil de estimat numărul persoanelor care caută sânge „nevaccinat”, dar, potrivit experţilor, găsirea lui reprezintă o provocare în ţările în care ratele de imunizare sunt mari.

În Statele Unite, unde peste 80% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin, autorităţile din domeniul sănătăţii au precizat că nu le cer donatorilor să-și prezinte statutul vaccinal.

Medicament experimental pentru colesterolul „rău”, în teste pe șoareci

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe