Newsflash
ACTUALITATE Știri

Medicamentele s-au scumpit cu peste 20% începând din luna august

de Magdalena Tănăsescu - sept. 14 2023
 Medicamentele s-au scumpit cu peste 20% începând din luna august

Preţurile medicamentelor au crescut cu peste 20% în prima lună după corecţia Canamed, tendința fiind înregistrată mai ales în cazul produselor ieftine, arată datele oficiale publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit INS, de la 1 august a intrat în vigoare corecţia preţurilor din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed). 

În urma corecţiei, Canamed include peste 6.200 de medicamente, iar în cele mai multe cazuri, preţurile medicamentelor au crescut, mai ales în cazul produselor ieftine, pentru care s-a aprobat o indexare suplimentară de cel mult 14%. 

În luna august 2023, preţurile medicamentelor au crescut în România cu 20,78%, în medie, faţă de luna precedentă şi cu 15,06% faţă de august 2022, arată datele Institutului Național de Statistică, citate de Hotnews.

Prin comparaţie, pe tot parcursul lui 2022, preţurile medicamentelor au crescut în medie cu 5,78%, nivel-record pentru ultimii 12 ani. Un nivel de creştere a preţurilor medicamentelor cu 20% nu a mai fost atins de cel puţin două decenii în România. Ultimul an în care țara noastră a înregistrat o creştere semnificativă a preţurilor medicamentelor a fost 2010, când preţurile au urcat, în medie, cu 7,86% faţă de anul anterior (decembrie 2010/decembrie 2009).

Indexarea este aplicată şi preţurilor medicamentelor generice, biosimilare sau inovative care constituie referinţă pentru medicamentele respective.

Măsura a fost aprobată după ce reprezentanţii producătorilor de medicamente din România au solicitat autorităţilor măsuri urgente, din cauza creşterii preţurilor materiilor prime şi materiale necesare în industria farmaceutică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe