Newsflash
Internaționale

Medicament nou pentru osteoporoză

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 16 2022
Medicament nou pentru osteoporoză

Cercetătorii de la Harvard au dezvoltat un medicament cu administrare orală care ajută la prevenirea și tratarea osteoporozei. În prezent, nu există medicamente disponibile pe cale orală pentru osteoporoză care să stimuleze formarea osoasă.

international2

        Noua moleculă se bazează pe capacitatea parathormonului (PTH), hormonul paratiroidian, de a crește masa osoasă. Prin acest studiu care a analizat căile de semnalizare ale PTH, cercetătorii au demonstrat că inhibarea SIK2 și SIK3, două izoforme ale unor kinaze cu rol în reglarea creșterii și remodelării osoase, are ca rezultat formarea de os. Deși eficiente, medicamentele bazate pe parathormon necesită administrare zilnică pe cale injectabilă, ceea ce limitează acceptarea lor într-o boală cronică, asimptomatică.

        Deleţia genelor SIK2/SIK3 determină in vivo formare de os, fără toxicităţi extrascheletice. În cadrul studiului au fost trataţi timp de 12 săptămâni șoareci care au primit compusul oral SK-124, care inhibă SIK2/SIK3. Tratamentul administrat a crescut nivelul de calciu și de vitamina D al acestora și a stimulat formarea osoasă, fără toxicitate pe termen scurt. Aceste descoperiri pot reprezenta premisele unui nou medicament mult mai ușor de administrat și convenabil pentru pacienţi.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe