Newsflash
Internaționale

Marea Britanie: zeci de mii de asistenți medicali și ambulanțieri au oprit lucrul

de L. Budin - feb. 7 2023
Marea Britanie: zeci de mii de asistenți medicali și ambulanțieri au oprit lucrul

Angajații serviciului public de sănătate au demarat încă din luna decembrie o serie de greve cu participare numeroasă, reclamând creșteri salariale, pe fondul unei inflații care depășește 10%.

NHS, serviciul public de sănătate din Marea Britanie, s-a confruntat pe data de 6 februarie cu cea mai importantă zi de grevă din istoria sa. Zeci de mii de asistente medicale şi lucrători pe ambulanţe au oprit lucrul simultan.

greva-nurse

Protestele au antrenat perturbări însemnate în activitatea spitalelor, aflate deja în criză, informează AFP și Agerpres.

NHS Providers, organizaţia care reprezintă spitalele, a îndemnat populaţia să recurgă la serviciile de urgenţă în mod „rezonabil” şi a atenţionat că serviciul se apropie de un punct critic.

În pofida măsurilor de urgenţă instituite, grevele din această săptămână ale sindicatelor de ambulanţieri şi asistente vor duce inevitabil la amânări suplimentare pentru pacienţii care trebuie deja să facă faţă unor perioade mai lungi de aşteptare în urma întârzierilor acumulate din cauza COVID”, a prevenit ministrul sănătăţii, Steve Barclay.

Cu toate acestea, guvernul nu pare să îşi schimbe poziţia în chestiunea salariilor.

Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că, dacă vom încerca să combatem inflaţia cu creşteri salariale ridicate, situaţia nu va face decât să se înrăutăţească”, a reafirmat ministrul Barclay într-un comunicat.

Sindicatul asistentelor, Royal College of Nursing (RCN), a făcut chemare la grevă şi pentru ziua de marţi, 7 februarie.

Potrivit sindicatului RCN, din cauza politicilor de austeritate care lovesc dur NHS, salariile membrilor săi au scăzut cu aproape 20% în zece ani, în termeni reali. Sindicatul solicită, de aceea, o majorare de circa 19%.

Ambulanţierii urmează să reia lucrul marţi, 7 februarie, dar vor fi din nou în grevă vineri, 10 februarie.

Directorul NHS Providers, Julian Hartley, a declarat că înţelege de ce atâţia angajaţi au ajuns la „un punct fără întoarcere”, şi a cerut guvernului să se aşeze la masa negocierilor cu sindicatele.

În jur de 88.000 de consultaţii medicale programate au fost deja anulate din cauza grevelor, a precizat el.

Proiect: noi medicamente gratuite pentru pacienţii oncologici, cu diabet sau cu boli rare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe