Newsflash
ACTUALITATE Știri

Mamele din București și Dolj, primele la recoltarea de celule stem din țesut placentar

de L. Budin - aug. 14 2023
Mamele din București și Dolj, primele la recoltarea de celule stem din țesut placentar

În 2022, mamele din Bucureşti şi Dolj au ocupat primele poziţii în topul naţional privind recoltarea întregului ţesut placentar la naştere, conform statisticilor oferite de banca de celule stem Cord Blood Center.

Potrivit datelor colectate de Cord Blood Center, în topul județelor din România în care părinții au ales să recolteze întregul țesut placentar la naștere, București s-a clasat pe primul loc, cu 56% din totalul cazurilor înregistrate. Pe locul al doilea, cu o rată de 10%, s-a situat județul Dolj. Cluj și Iași au împărțit poziția a treia, înregistrând ambele 5% dintre recoltări. 

Celelalte 37 de județe au reprezentat 24% din totalul cazurilor de recoltare a țesutului placentar, se arată într-un comunicat.

Județele cu cel mai mic interes față de recoltarea pachetelor complete de celule stem și placentă la naștere au fost Călărași, Caraș-Severin, Giurgiu, Mehedinți, Vaslui și Covasna, unde nu a fost înregistrată nicio recoltare de țesut placentar.

România este una dintre puținele țări europene în care părinții pot beneficia de recoltarea întregului țesut placentar, alături de sângele și țesutul ombilical, și, deci, de cea mai mare cantitate și diversitate de celule stem disponibilă la naștere. Acest lucru este important, deoarece atât copiii pentru care s-a recoltat, cât și membri familiei vor beneficia de diferite tipuri de celule stem, cu potențial în tratare, în prezent, a peste 80 de afecțiuni grave. În plus, în placentă sunt inclusiv celule imuno-evazive. Acestea exprimă niveluri scăzute - sau deloc – ai markerilor de compatibilitate HLA, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate de întreaga familie”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.

Cord Blood Center a înregistrat o creștere de 74% a numărului de unități eliberate în 2022 la nivelul întregului grup, acestea fiind utilizate cu precădere în tratarea tulburărilor de spectru autist, scleroză multiplă, AVC, epilepsie sau probleme de fertilitate, tratamente fiind efectuate chiar și în România.

Conform unui studiu comandat recent de Cord Blood Center, sănătatea copiilor reprezintă principala dorință a părinților români. Astfel, 64% dintre viitoarele mame sunt dispuse să investească în analize genetice, 51% consideră o asigurare privată de sănătate, iar 50% dintre femei văd recoltarea de celule stem ca pe o măsură de precauție și o plasă de siguranță pentru viitorul copilului lor. 

Recoltarea de celule stem la naștere a devenit o procedură tot mai accesibilă pentru mamele din România, iar 65% dintre recoltări au loc în maternitățile de stat, potrivit Cord Blood Center. Mai mult, peste 55% dintre gravidele care aleg să nască într-o maternitate privată se informează din timp și serios, alegând să recolteze toată placenta la naștere.

 


Notă autor:

Sursă foto: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe