Noi apariţii editoriale de înalt profesionalism s-au bucurat de aprecieri din partea auditoriului numeros, în cadrul unei lansări de carte organizate la SUUMC în 17 octombrie a.c.
Conferinţa Anuală a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), desfășurată între 14 și 19 octombrie a.c., a găzduit și o interesantă sesiune de lansare de carte, în ziua a patra a lucrărilor. Au fost lansate astfel șase cărţi, unele fiind tipărite chiar în noaptea dinaintea lansării.
Prima dintre ele, Tratat de medicină internă, a apărut la Editura All sub coordonarea prof. dr. Camelia Diaconu. De realizarea sa sunt responsabili nu mai puţin de 100 de coautori din toate centrele universitare din ţară.
Profesor universitar de Medicină internă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București (UMFCD) și șefă a Clinicii de Medicină Internă a Spitalului Clinic de Urgenţă București, Camelia Diaconu este medic primar Medicină internă și Cardiologie, cu o experienţă profesională de aproximativ 30 de ani.
„«Tratatul de medicină internă» a pornit de la o necesitate reală a rezidenţilor noștri (...), care aveau nevoie de un manual, o carte, un tratat după care să se pregătească la nivelul anului 2024”, spunea coordonatoarea volumului. Toate capitolele sunt redactate și „îngrijite” de coordonatori naţionali de rezidenţiat în Medicină internă.
„De ce un tratat de medicină internă în această eră digitală modernă?”, se întreabă prof. dr. Camelia Diaconu în prefaţa acestei lucrări. Explicaţia oferită este următoarea: „Torentul de informaţii complexe și uneori chiar contradictorii poate fi copleșitor pentru orice medic. (...) Însă experţii pot evalua noile date ale studiilor în contextul experienţei clinice profesionale personale, pentru a oferi recomandări diagnostice și terapeutice de calitate. (...) Iar când acești experţi sunt coordonatori naţionali de rezidenţiat (...), rezultatul editorial nu poate fi decât unul extrem de valoros”.
Tratatul, care numără 1.100 de pagini, este dedicat medicilor interniști ce se pregătesc pentru susţinerea examenelor de medic specialist, primar sau pentru concursurile pe post. „Conţinutul lui reflectă în întregime curriculumul actual de pregătire în rezidenţiatul de Medicină internă.”
Următoarea carte lansată, Prelegeri pentru rezidenţi, este o amplă lucrare pentru medicii rezidenţi – după cum îi spune și numele –, coordonată de prof. dr. Florentina Ioniţă-Radu și prof. dr. Mariana Jinga, având în total 60 de autori. Florentina Ioniţă-Radu este medic primar Medicină internă, medic primar Gastroenterologie, profesor universitar la UMFCD și director general - comandant al SUUMC. Mariana Jinga este medic primar Medicină internă, medic primar Gastroenterologie, profesor universitar la UMFCD și director medical - locţiitor al comandantului SUUMC.
„Sper să vă fie utile aceste cărţi, să vă folosească din punct de vedere știinţific, dar și să vă încălzească sufletele și să vă bucuraţi de tot ceea ce veţi citi în ele.”
(Prof. dr. Mariana Jinga)
Această carte a izvorât, potrivit comandantului SUUMC, din dorinţa de a-și pregăti mai bine rezidenţii. Totul a pornit de la organizarea unor cursuri săptămânale, cu caracter interdisciplinar, realizate de colective de profesioniști din discipline înrudite. Astfel, s-au realizat 22 de capitole conţinute de acest prim volum – „Va urma și al doilea”, spune profesorul Dan Mischianu, amfitrionul evenimentului editorial. Cartea a apărut la Editura Universitară „Carol Davila”.
„Ceea ce părea relativ simplu s-a dovedit a nu fi foarte simplu, motiv pentru care colegii mei au avut multă treabă peste vară. A fost un efort deosebit, dar până la urmă s-a ajuns la această formă a cărţii, care sper să fie de folos tuturor”, a completat prof. dr. Florentina Ioniţă-Radu.
Alte două „apariţii editoriale de înalt profesionalism”, după cum le califică profesorul Mischianu, prezentate la SUUMC îl au ca autor pe șef lucr. dr. Adrian‑Mihail Nistor, „gălăţean și cetăţean de onoare al municipiului Galaţi și fost student al Institutului Medico-Militar”. Este vorba despre Anestezia în stomatologie și Manual de chirurgie orală, apărute la Editura Callisto. Ce l-a determinat pe autor să scrie aceste două cărţi? „În primul rând, pentru că în stomatologie nu prea se scriu cărţi. În ultimii zece ani, poate și mai mult, nu am notat o carte de care să mă pot lega”, explică acesta.
„Anestezia în stomatologie” se adresează medicilor primari, medicilor specialiști, dar și rezidenţilor și studenţilor. Ea „conţine absolut toate capitolele care se găsesc în programa analitică începând de la studenţi de anul III și terminând cu examenul de medic primar”. Și „Manualul de chirurgie orală” conţine, de asemenea, „toate capitolele care sunt necesare la examenul de medic primar, specialist și până la student. Chirurgia orală se studiază în anul IV de facultate, anestezia în anul III, chiar și anestezia generală”, adaugă autorul.
Decizia de a lua viaţa în glumă a fost una destul de serioasă pentru autorul volumului Complicitate la umor. „Mai în glumă, mai în serios, viaţa este o glumă destul de serioasă și cu umorul nu-i de glumit”, spune acesta. Șef lucr. dr. Ion Ștefan, căci el este autorul amintit, spune că la noi umorul a reprezentat, în timp, râsu,-plânsu,: „Umorul este pofta de a râde atunci când îţi vine a plânge”. Cu umorul trebuie să flirtezi, nu să fii subtil, spunea Charlie Chaplin, „motiv pentru care eu am încercat un flirt cu epigrama, deși voluptatea de a încerca subtilităţi, de a sugera dedesubturi este foarte mare. Cât am rezistat, în ce măsură am flirtat cu epigrama rămâne să decidă cititorii”, mărturisește medicul Ion Ștefan, care este și șeful Secţiei Boli infecţioase a SUUMC.
Cartea lansată acum face din autor un recidivist, pentru că se află la a patra operă de acest fel: „Este un flirt în formă continuată, o nouă tentativă de umor”. Prin aceste apariţii, autorul spune că a încercat să condimenteze viaţa cu un pic de umor, „pentru că umorul este cel care ţine departe psihiatrul”.
Malaria, ediţie revizuită și întregită este a doua carte pe care doctorul Ion Ștefan a prezentat-o auditoriului. A reeditat această carte, pentru că de la prima ediţie și până acum „s-au obţinut progrese importante în diagnosticarea, profilaxia și tratamentul malariei”. Dar și pentru că s-au înregistrat noi cazuri autohtone în ţări cum este Grecia, care declaraseră eliminarea bolii. Și, pentru că „la începutul anului s-au înregistrat trei decese din cauza malariei”, a dorit să aducă aceste lucruri în atenţia opiniei publice și a lumii medicale.
Fotografii realizate de Daniel Iancu
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe