Newsflash
Știri

Lacurile și râurile din România sunt pline de microplastic

de L. Budin - mar. 24 2021
Lacurile și râurile din România sunt pline de microplastic

Cele mai importante ape dulci din România sunt poluate cu microplastic - aceasta este concluzia unui raport național, primul de acest gen.

Raportul „Cartografierea Microplasticului în Apele din România”, lansat de Asociația Act for Tomorrow și Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a avut ca scop identificarea microparticulelor în principalele surse de apă dulce din România. S-a făcut analiza calitativă a 21 de probe de pe întreg teritoriul țării.

S-au ales lacuri și cursuri de apă în funcție de distribuția lor geografică, de suprafață și lungime, de dimensiunea bazinelor hidrografice, precum și în funcție de istoricul de poluare cu deșeuri.

poluare1
Lacul Tăbăcăriei, Constanța. Sursă foto: Baricada Verde

 

Sticle, haine, pungi

Analiza probelor a fost realizată în laboratoarele Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, București, Măgurele (INFLPR).

Au fost identificate toate tipurile de plastic reciclabil: PET (polietilenă tereftalată), PP (polipropilenă), PE (polietilenă, atât de înaltă densitate PE-HD, cât și cu densitate scăzută PE-LD). Principalele deșeuri din care provin particulele de microplastic sunt sticlele de apă, de suc, diverse recipiente și flacoane, haine, pungi.

Rezultatele, spun cei de la Act for Tomorrow, evidențiază nevoia de noi studii cantitative pentru râurile mari din România, în vederea stabilirii concentrațiilor din zonele poluate.

harta_plastic

strategie națională

Raportul face, pentru prima dată la noi, un set de recomandări specifice, care ar putea constitui un punct de plecare în dezvoltarea de politici publice vizând limitarea poluării cu microplastic a mediilor acvatice, precum și în dezvoltarea unei strategii naționale privind protejarea apelor. Recomandările privesc:

  • Introducerea obligativității de monitorizare a prezenței și concentrației de microplastic în apele din România (râuri, lacuri), inclusiv în apa potabilă;
  • Investiții pentru implementarea unor sisteme performante și tehnologii avansate de tratare a apelor uzate și de filtrare;
  • Alocarea de fonduri publice pentru institutele de cercetare naționale, în vederea achiziționării de tehnologie pentru creșterea capacității de cercetare și analiză a microplasticului;
  • Cercetarea prezenței și potențialului impact al microplasticului la nivelul faunei acvatice;
  • Constituirea unui grup de lucru între reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului privat și ai societății civile pentru adaptarea și completarea legislației privind protejarea apelor.

Politici pentru sănătate

„Interdependența între sănătatea omenirii și sănătatea planetei nu a fost niciodată mai clară”, a declarat Excelența Sa, Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble. „Sunt convins că acest raport va sta la baza unui dialog cuprinzător, activ și participativ și am speranța că în timp, recomandările prezentate vor ajunge să fie implementate” a declarat Excelența Sa, Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble.

„România are nevoie urgentă de politici publice care vizează limitarea poluării cu microplastic a mediilor acvatice, precum și în dezvoltarea unei strategii naționale privind protejarea apelor”, a spus, la rândul său, președintele Asociației Act for Tomorrow, Andrei Coșuleanu.

poluare2
Râul Cerna, sufocat de plastic. Sursă foto: Facebook Act for Tomorrow

 

Din apă, pe masă

Reprezentanții asociației care a lansat raportul artă că plasticul poluează masiv inclusiv mediul marin. Microplasticul e dat de acele microparticule care nu pot fi identificate cu ochiul liber, insolubile în apă.

În 2020, se estima că 14 milioane de tone metrice de microplastic pot fi găsite pe fundul oceanului, echivalentul a 437.000 de camioane sau a 1.900 de Turnuri Eiffel. Resturile de plastic sunt ingerate de 386 de specii de pești, inclusiv de 210 de specii care ajung pe mesele consumatorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe