Newsflash
Știri

Iuliu Haţieganu, onorat la Cluj-Napoca

de Demostene ŞOFRON - ian. 20 2023
Iuliu Haţieganu, onorat la Cluj-Napoca

O statuie a profesorului Iuliu Haţieganu a fost dezvelită recent, la Cluj-Napoca, într-un eveniment organizat în contextul Zilei Culturii Naţionale.

        Parcul Sportiv „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca găzduiește, de luna aceasta, o statuie a prof. dr. Iuliu Haţieganu. La eveniment au participat numeroase persoane, printre care și sculptorul care a realizat statuia, Dumitru Cozma (foto). Cu toate acestea, niciunul dintre vorbitori nu a amintit numele artistului. Trebuie să mărturisesc că a fost pentru prima dată când am fost martorul unui asemenea eveniment – omisiune care l-a deranjat pe Dumitru Cozma, dar și pe mulţi dintre cei prezenţi.

iuliu Hatieganu 2

        Statuia prof. dr. Iuliu Haţieganu are trei metri înălţime și se adaugă altor lucrări de for public prezente în Parcul Sportiv, dintre care amintim: bustul atletei Maria Cioncan (bronz la JO de la Atena, 2004), Monumentul Rugbystului (opera sculptorului Liviu Mocan; 2016), bustul profesorului Gheorghe Comănaru (primul decan al Facultăţii de Educaţie Fizică și Sport/ Universitatea Babeș-Bolyai).

        Parcul Sportiv „Iuliu Haţieganu” (cunoscut înainte de 1989 drept Parcul Babeș) a luat fiinţă în 1931, prin strădania și contribuţia financiară a lui Iuliu Haţieganu. A fost realizat în memoria fiului său, Ţuţu, decedat la numai 8 ani, și este opera arhitectului Elemer Moll și a inginerului Kovacs Gyula. Proiectul a obţinut medalia de bronz la Expoziţia de arhitectură sportivă de la Berlin, cu prilejul Jocurilor Olimpice din 1936.

        Prof. dr. Iuliu Haţieganu a fost primul decan al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Daciei Superioare, dar și rector în două mandate. La numai 34 de ani, ţine prima prelegere universitară în limba română din Transilvania, cu tema „Problema icterului cataral”, prin care pune bazele învăţământului superior medical clujean.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe