Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinul gripal sub formă de tabletă, la fel de eficient precum cel injectabil

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 27 ianuarie 2020, ora 17:42

Rezultatele unui trial clinic de fază 2 au fost publicate luna aceasta, demonstrând eficacitatea impresionantă a unei forme cu administrare orală a vaccinului gripal.

Trialul clinic a comparat tableta acestui vaccin cu cel mai frecvent folosit vaccin gripal, iar oamenii de știință au descoperit că pilula este la fel de eficientă și de sigură pe cât este vaccinul sub formă injectabilă, scriu cei de la newatlas.com

vaccin medicamente tablete pilule cale orala

Majoritatea vaccinurilor din prezent sunt formule care se administrează pe cale injectabilă. Specialiștii spun că vaccinurile sub formă de tabletă ar fi mai ieftin de produs și mult mai ușor de administrat, însă metodele de administrare orală au fost, până acum, dificil de dezvoltat. De câțiva ani, însă, o companie de biotehnologie lucrează la o formă orală de vaccinare. Cele mai recente rezultate vin dintr-un trial de fază 2, care a demonstrat eficacitatea unui vaccin gripal cu administrare orală. 

Studiul randomizat și controlat a recrutat 179 de adulți sănătoși. Toți subiecții au primit fie o doză din vaccinul oral experimental, fie o injecție cu cel mai frecvent utilizat vaccin gripal, fie o substanță placebo. După aproape 90 de zile, toți subiecții din acest trial au fost supuși unui virus gripal, administrat intranazal.

Pe lângă faptul că nu are efecte adverse notabile, vaccinul gripal oral s-a dovedit a fi ceva mai eficient decât vaccinul injectabil cel mai des folosit pe piață. Cohorta de persoane care au avut parte de vaccinul gripal oral, în comparație cu grupul cu placebo, a demonstrat o reducere cu 39% a semnelor clinice de boală și o reducere cu 47% în ceea ce privește rata infecției.

Aceste rezultate, potrivit sursei citate, au fost ceva mai bune decât cohorta de oameni la care s-a administrat vaccinul injectabil, demonstrând doar o reducere de 27% în ceea ce privește boala clinică și o reducere cu 43% în privința ratei infecției.

Sursa foto: Adam Nieścioruk pe site-ul Unsplash

Etichete: vaccin gripal vaccin antigripal vaccin vaccinare gripa

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.