Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un nou instrument online de la ECDC arată previziuni despre COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 22 aprilie 2021, ora 13:30

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – ECDC a anunțat astăzi că lansează un hub, adică un instrument util în lupta împotriva COVID-19.

Previziunile și estimările pe termen scurt, bazate pe dovezi, în ceea ce privește cazurile și decesele cauzate de COVID-19 pot fi foarte utile pentru factorii de decizie din domeniul sănătății publice. Aceasta a fost ideea-catalizator cae a stat la baza lansării noului hub al ECDC pentru previziunile legate de COVID-19, intitulat European COVID-19 Forecast Hub

date romania hub ECDC
Captură https://covid19forecasthub.eu/visualisation.html

Aceasta este o inițiativă a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), cu sprijinul Centre for Mathematical Modelling of Infectious Diseases (CMMID) de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Pe baza unor proiecte similare din SUA, Germania și Polonia, acest hub compară previziuni săptămânale pe termen scurt de la numeroase echipe din lume, făcând previziuni în ce privește numărul de cazuri de COVID-19 și numărul de decese cauzate de COVID-19 cu patru săptămâni în avans în 32 de țări, dintre care 30 sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar alte două sunt Marea Britanie și Elveția.

„Suntem încântați că echipele europene de modele matematice colaborează cu altele de acest gen din lume pentru a dezvolta predicții riguroase și de actualitate în ceea ce privește cazurile și decesele de COVID-19 în Europa. Anticipăm impactul potențial asupra sănătății publice. Această inițiativă produce o mai bună înțelegere acum și totodată ne întărește capacitatea de a răspunde la amenințările bolilor infecțioase în viitor”, a declarat Helen Johnson, mathematical modeller, din cadrul ECDC.

Potrivit echipei care se ocupă de acest hub, prin construirea unui ansamblu de date, experții pot canaliza contribuția fiecărei echipe care face modele matematice, cu scopul de a crea cea mai bună predicție cu putință.

După cum explică dr. José L Aznarte, profesor asociat de Inteligență Artificială, de la UNED Madrid, Spania,:

„[...] agregarea săptămânală a tuturor predicțiilor noastre într-un model per ansamblu, care depășește în mod constant fiecare model individual, este exemplul perfect de cooperare științifică pentru binele social”.

În fiecare săptămână, lunea, echipele înaintează previziunile referitoare la cazuri și decese, făcând estimări cu până la patru săptămâni în avans. Site-ul hubului recent lansat de ECDC prezintă previziunile actuale și trecute din fiecare model, previziunea în ansamblu și diverse evaluări ale datelor introduse.

„Eu consider European Forecast Hub a fi o unealtă extrem de valoroasă pentru cei care fac politici publice, pentru epidemiologi, pentru profesioniștii din domeniul sănătății publice, pentru cei care creează modele de acest gen și pentru public. Forecast este platforma ideală pentru a compara și pentru a îmbunătăți în cele din urmă previziunile din multe grupuri diferite într-un mod științific și transparent”, a declarat dr. Tyll Krüger, profesor lt Wrocław University of Science and Technology, Polonia.

Etichete: ecdc previziuni cazuri covid-19 cazuri coronavirus decese covid-19 decese cauzate de COVID-19 decese COVID platforma online

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC