Newsflash
Internaționale

Noi metode de evaluare a bolilor netransmisibile

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 11 2022
Noi metode de evaluare a bolilor netransmisibile

Date noi privind bolile netransmisibile au fost publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Datele pot fi explorate interactiv prin intermediul unor grafice care pot evidenţia tendinţele în cele 53 de state membre ale OMS, regiunea europeană.

        Graficele vor putea fi folosite de către experţi în politici sanitare, cercetători, dar și de publicul larg.

        Bolile netransmisibile reprezintă o cauză majoră de mortalitate în Europa. Bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat și bolile cronice respiratorii reprezintă cauza pentru aproximativ 75% din totalul deceselor. Există o oarecare dinamică în trendul acestor boli: de exemplu, Europa de Vest prezintă o prevalenţă mai mică a bolilor cardio­vasculare, iar cancerul este primul responsabil pentru bolile premature.

        Cu ajutorul acestui tablou de ansamblu, autorităţile pot iniţia programe de prevenţie și de control cu politici mult mai precise, bazate pe date exacte. În cadrul graficelor există patru indicatori: mortalitatea prematură (cauzată prin boli netransmisibile), factori de risc biologici (prevalenţa supraponderii/obezităţii și hipertensiunii arteriale), factori comportamentali (fumat și consumul de alcool), indicatori ce monitorizează progresul (implementarea măsurilor recomandate de OMS). Indicatorii trebuie să încurajeze ţările să își alinieze programele cu cel dezvoltat de OMS pentru 2020-2025 și cu Planul de Acţiune pentru Prevenţia și Controlul Bolilor Netransmisibile.

        Pe baza acestor informaţii, experţii pot trece de la o abordare de tipul „one-size-fits-all” la prevenţia și controlul mai precis al acestor boli și al politicilor de sănătate.

 

 


Notă autor:

https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-policy/pages/news/news/2022/01/noncommunicable-diseases-in-53-countries-whoeurope-presents-new-visual-data-tool

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe