Newsflash

Incidente de habitat

de Dr. M. Gh. CĂLIN - dec. 27 2012
Incidente de habitat
   În spitalul care găzduieşte centrul antirabic, intri urmărit cu neîncredere de bodyguarzi prost dispuşi, care te fac să te simţi vinovat de ceva. Dacă treci peste asta, trebuie să umbli cu băgare de seamă, pentru că nu poţi şti de unde sare un câine voinic şi ce intenţii are cu tine. Spitalul stă cu gardul spre un parc îngrijit şi umblat, dar, pentru nişte câini experimentaţi, efectul de membrană nu a fost o problemă vreodată şi ei trec din spital în parc şi invers după cum le dictează interesele ori în funcţie de cine îi caută. Aşa că agenţii de la ecarisaj care încearcă să obţină un contact mai strâns cu respectabilele animale, pentru a le îndrepta pe calea cea bună, când sunt convocaţi cu disperare de vreo victimă, ajung la faţa locului după ce haita se retrage dincolo, peste baricadă. Au fost câteva intervenţii, prin care desfăşurarea de „forţe si mijloace“ s-a făcut atât pe frontul de vest (din parc), cât şi pe celălalt, din spital, dar spaţiul golit s-a repopulat – printr-un sistem pe care doar chinologii l-ar putea desluşi – cu un efectiv dublat atât ca număr, cât şi ca agresivitate. Important este că, în zonă, se menţine un „teatru de operaţiuni“ aproape permanent, în care sunt implicate categorii atât de diverse (bolnavi, personal medical, câini şi organe de ecarisaj) încât spaţiul se compune în culmea unei piramide a paradoxului şi neputinţei.
   Situaţia la staţia de ambulanţă din centru este mai complicată nu doar pentru că este mai dubioasă, ci şi pentru că exemplarele canine ale instituţiei sunt iubitoare şi devotate numai cu personalul unităţii, în vreme ce, cu pietonii care se nimeresc să treacă prin faţa porţilor vraişte, se comportă cu adevărat câineşte. Cei trei-patru dulăi de la Salvare sunt specializaţi pe acţiuni de intimidare, adică nu prea muşcă, dar sunt experţi în alergarea după bărbaţi şi calificaţi pentru sperierea copiilor şi a femeilor, pe care, de obicei, nu se deranjează să le fugărească. Şi cărora cei de la ambulanţă nu le sar în ajutor – că doar asta le-ar mai lipsi. Presa a semnalat recent că o stare din aceeaşi categorie este şi în apropierea centrului de găzduire canină de prin sectorul unu, pe unde, aflându-te din întâmplare sau din neştiinţă, poţi risca să fii scărmănat, cu mare probabilitate, de două-trei haite succesive de specimene canine, în libertate mai mult sau mai puţin provizorie.
   Într-o postură oarecum apropiată se află şi alte specii care ies din pădure şi se duc individual sau cu toată familia în cea mai interesantă (pentru ele) aşezare şi caută hrană, pe care o savurează in situ ori o cară la bârlogul din munte – spre necazul păgubiţilor şi amuzamentul televiziunilor de jalnic nivel. Ursul brun, lupul carpatin şi mistreţul de pârloagă au învăţat demult că oamenii n-au voie să îi atingă, iar vânătorii acţionează numai planificat şi nu au echipe de intervenţie „la caz“, ca Salvamontul ori Salvamarul.
   Fenomenul de excedare a habitatului comportă şi frecvente atitudini de efect invers. Sub fluxul febrei imobiliare, mulţi s-au apucat să construiască locuinţe în medii nepotrivite sau de-a dreptul ostile. Numai pe zona de nord sunt cel puţin două astfel de cazuri. La aeroport şi în pădure, doar într-un an s-au ridicat sumedenie de blocuri ori vile care ocupă terenuri în aceste locuri. După ce s-au mutat în case, rezidenţii au început a se văita de zgomotul avioanelor şi de comportamentul combativ al faunei cinegetice, care umblă brambura zi şi noapte pe străzile cvartalului, râmă peluzele şi răstoarnă ghivecele de la geam. Este adevărat că un personaj public şi binecunoscut gafeur avertizase, în altă discuţie, că „dacă îţi este frică de lup, nu te duci la pădure“, însă ori era prea târziu, ori a fost ignorat. Aşa că, sub presiunea poporului surmenat şi timorat de zarva avioanelor, aeroportul a fost mutat peste alt aeroport şi acum se caută varianta şi motivele cele mai eficace de mutare a pădurii, cu fauna sa cu tot.
   Deşi mai sunt multe alte categorii de ingerinţe în habitat, rezolvate ori în curs de rezolvare, incidentele pe care le semnalăm aici trenează de multă vreme şi mai peste tot. Anul trecut, la Paris, în toiul briliantei defilări de Quatorze Juillet, prin Place de la Concorde făcea tumbe un Gavroche canin, iar anul acesta, la parada de Ziua naţională, la Bucureşti, a putut fi văzut, în afară de exemplarul lătrător oficial, echipat în mare ţinută, şi unul dintre câinii parcului Herăstrău, care a trecut în revistă onorata asistenţă, adresând bezele celor pe care îi ştia de prin parc.
   Fără îndoială că îngăduinţa şi bunătatea faţă de orice fiinţă vie trebuie să fie o constantă pentru oricine şi nu se pune problema unei segregări pripite, dar o situaţie trenantă în materia expusă nu poate aştepta evoluţiile dramatice de natură să ameninţe serios siguranţa sanitară şi să dezvolte toate riscurile pe care medicii şi populaţia le cunosc.
   În aceste circumstanţe, o prezentare a situaţiei în cheie satirică poate să evidenţieze numai vârful unui aisberg de implicaţii şi probleme care trebuie să-şi găsească soluţia mai bine mai devreme decât prea târziu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe