Newsflash
Știri

Iaşi: o femeie din Ucraina a donat fiicei sale un rinichi

de L. Budin - feb. 15 2023
Iaşi: o femeie din Ucraina a donat fiicei sale un rinichi

Medicii de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” Iaşi au realizat un transplant de rinichi de la o femeie din Ucraina, în vârstă de 45 de ani, la fiica sa, de 21 de ani.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, a declarat că tânăra în vârstă de 21 de ani făcea dializă în Ucraina din 2019, ea fiind nevoită să se refugieze în România la scurt timp după începerea războiului, informează Agerpres.

doctori-chirurgie

Tânăra a fost depistată cu o problemă urologică încă de la naştere, iar în timp afecţiunea a progresat.

Familia provine din regiunea Cernăuţi, unde tânăra a făcut şi dializă înainte de a veni în România. A continuat procedurile de dializă în Iaşi, a fost tratată ca orice alt pacient, s-a discutat despre ideea de transplant şi i-au fost explicate opţiunile. Prima variantă a fost transplantul de la un donator din familie. Mama a fost alături de ea, iar pentru că se afla într-o condiţie medicală bună a fost prima opţiune. Pacienta a făcut dializă până când testele realizate la unitatea medicală au arătat compatibilitatea cu mama. Transplantul de rinichi a avut loc pe parcursul zilei de marţi, şi a decurs fără incidente”, a declarat conf. univ. dr. Ionuţ Nistor.

El a mai spus că există o confirmare din partea autorităţilor că tânăra din Ucraina beneficiază de aceleaşi drepturi ca orice asigurat din România.

În Iaşi mai sunt în acest moment şapte cetăţeni de origine ucraineană care fac şedinţe de dializă.

De asemenea, acesta este al şaptelea transplant de rinichi realizat de la începutul anului la spitalul ieșean. Patru transplanturi au fost posibile în urma prelevărilor de organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală şi trei de la donatori vii.

Prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentul de Transplant Renal din cadrul unității medicale, a declarat că de la înfiinţarea centrului şi până acum au fost efectuate aproximativ 400 de intervenţii de transplant de rinichi, atât de la donator viu cât şi de la persoane aflate în moarte cerebrală. Alte 400 de persoane care au beneficiat de transplanturi renale în alte clinici din ţară se află sub observaţia medicilor ieşeni.

Astfel, cele 800 de cazuri reprezintă una dintre cele mai bune rate de supravieţuire din Europa.

Pacienţii SCJU Arad îşi pot spune părerea printr-o aplicaţie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe