Newsflash
Știri

Healing BookClub: Despre relaţiile toxice

de Delia Scripcariu - apr. 14 2023
Healing BookClub: Despre relaţiile toxice

Extrem de complicate și greu de gestionat, relaţiile toxice sunt o provocare încă prezentă în ziua de astăzi. Despre mecanismul de la baza lor și calea spre vindecare s-a discutat recent la o nouă ediţie a Healing BookClub.

Holistic Mental Health 1

Holistic Mental Health, platforma de promovare a sănătăţii mintale din perspectivă holistică, fondată la Iași, își continuă demersurile Healing BookClub, ajungând la tema „Cum ieșim dintr-o relaţie toxică?”. În acest context a fost adusă în discuţie cartea „Femei care iubesc prea mult”, scrisă de Robin Norwood, psihoterapeut specializat în cuplu și familie.

        Întâlnirea a fost moderată de dr. Florina Vîrnă, medic rezident Psihiatrie, iar invitaţi au fost dr. Marcel Găină, medic specialist psihiatru, Magda Axinte, psihoterapeut integrativ, și Roxana Postolache, psihoterapeut. În timpul evenimentului accentul a fost pus cu precădere asupra temei întâlnirii, dar nu a fost neglijat nici subiectul propriu-zis al intrării într-o astfel de relaţie.

Sub semnul vulnerabilităţii

        Seara s-a desfășurat sub semnul vulnerabilităţii, iar cei prezenţi s-au simţit liberi să adreseze întrebări ori să pună în cuvinte propriile experienţe privind relaţiile toxice. Expertiza invitaţilor a fost valorificată, exemplele și detaliile comunicate de aceștia reușind să deschidă o cale a destigmatizării.

        Pentru un spectator e simplu să analizeze ori să judece relaţiile toxice ale celor din jur. Însă atunci când rolurile se schimbă, de cele mai multe ori, cel afectat nu vede lucrurile clar și nu se poate extrage cu ușurinţă dintr-un context nefavorabil, fie că este vorba de o relaţie de cuplu sau de alt fel.  Dependenţele relaţionale conduc la stări constante de suferinţă, iar a ieși dintr-o relaţie toxică nu este atât de ușor precum poate părea sau pe cât ar fi de dorit.

Provocări și vindecare în relaţiile nesănătoase

        În cadrul întâlnirii au fost evidenţiate, între altele, mecanismele toxicităţii mascate, dar mai ales ale vindecării. „Florina Vîrnă a fost, ca de obicei, gazda care ne animează. A fost încă o întâlnire în care am simţit puterea vindecătoare și înălţătoare a grupului. Din public a ieșit la suprafaţă [faptul] că nu poţi ieși din astfel de situaţii de unul singur, fără ajutor specializat și solicitat”, ne-a mărturisit Lavinia Popescu, una dintre participantele la discuţii.

        Dr. Marcel Găină a amintit, cu umor subtil, că ajutorul nesolicitat trebuie pedepsit prin lege (cu excepţia acordării primului ajutor). Roxana Postolache a vorbit despre acel ceva care hrănește psihologic victima și a atras atenţia că intenţia de a-l repara pe celălalt înseamnă a-i tăia aripile. Magda Axinte a povestit despre cea mai grea formă de toxicitate, codependenţa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe