Newsflash

Fenomenul Donald Trump

de Dr. Martin S. MARTIN - oct. 16 2015
Fenomenul Donald Trump
     Încă din faza lor preliminară, alegerile prezidențiale americane din acest ciclu sunt deosebite. De partea democrată, Hillary Clinton apărea imbatabilă la începutul anului. Nu e nici pe departe așa: contracandidatul ei, congresmenul independent Bernie Sanders, s-a cățărat în sondaje până la a o depăși pe fosta primă doamnă, iar scandalurile în care este încurcată Hillary (în special cel legat de atacul ambasadei americane din Benghazi, Libia și descoperirea că fosta ministră de externe a folosit tot timpul un server de internet particular, ascuns în pivnița propriei case, prin care manipula toate documentele oficiale, inclusiv cele top secret) o trag în permanență în jos. Procentele ei au coborât în șase luni de la 67% la 33%. Situația poveștii deja poreclite server-gate începe să semene din ce în ce mai mult cu faimosul scandal Watergate, care a dus la dezonoarea și demisia președintelui Nixon.
     De partea republicană, neobișnuitul a început cu înscrierea oficială a nu mai puțin de șaisprezece candidați, dintre care – până acum – s-au retras din cursă numai doi. Între cei înscriși, au fost și trei „nepoliticieni“: magnatul Donald Trump, neurochirurgul Ben Carson și fosta directoare a firmei Hewlett-Packard, Carly Fiorina. Din  primele faze, Trump s-a instalat la conducere și încet-încet ceilalți doi au urcat până la pozițiile imediat următoare liderului. Acum, cei trei „nepoliticieni“ domină sondajele și se așteaptă să câștige primele preliminarii, cele din statele Iowa și New Hampshire, amândouă foarte importante pentru a identifica pe cei cu șanse adevărate.
     Presa l-a întâmpinat pe Trump cu neîncredere și sarcasm. Prezicerile au fost că va fi curând eliminat, iar calificativele folosite pentru el au avut toate nuanțe peiorative, de la arogant și incompetent la clovn, extravagant și fanfaron. Numai că, din luna mai până acum, procentele lui au fost constant între 20 și 33%, în timp ce Jeb Bush se zbate la 4%, iar unul din favoriții de la început Scott Walker, guvernatorul statului Wisconsin, s-a retras.
     Un prim factor care i-a adus în fruntea listei pe „amatorii nepoliticieni“ este intensa nemulțumire a electoratului republican generată de ineficiența, lipsa de viziune și erorile republicanilor din congres. Deși au câștigat cu doi ani în urmă majoritatea în ambele camere ale congresului, republicanii au fost incapabili să se opună agendei președintelui Obama. Cu doar câteva zile în urmă, speaker-ul Camerei reprezentanților, John Boehner, a fost silit să demisioneze și se pare că Mitch Connell, liderul majorității republicane din Senat, îi va urma.
     În acest context, Trump a vorbit deschis și limpede despre marile probleme care nemulțumesc și îngrijorează națiunea: întârzierea refacerii economice, creșterea fără precedent a datoriei naționale, politica externă ezitantă și contradictorie a echipei Obama cu insuccese repetate, imigrația ilegală continuă și crescândă, scăderea prestigiului Statelor Unite în lume, slăbirea potențialului forțelor armate, poziția dezavantajoasă a țării în relațiile economice cu China, Japonia și alți parteneri etc.
     În timp ce alți politicieni pun surdina când se discută astfel de probleme, Trump a enunțat clar lucrurile care trebuie remediate, vorbind cu pasiune și arătând îngrijorare pentru viitorul țării, dacă nu se iau rapid măsuri drastice de corectare.
     Tot din prima fază a preliminarilor, Donald Trump a spus clar că își va susține financiar propria campanie, fără să primească vreun sprijin de la lobby-urile cu agendă și scopuri proprii, care creează o dependență a politicienilor pe care îi susțin. Acest lucru a conferit autenticitate candidatului Trump, plasându-l într-o altă categorie decât concurenții lui.
     Donald Trump s-a născut într-o familie confortabilă financiar din Queens, New York și – după ce a absolvit studiile economice la Universitatea din Pennsylvania – a intrat în afaceri imobiliare. Curând a devenit bogat, iar cu banii câștigați a construit hoteluri de lux și cazinouri în marile centre de joc. La sfârșitul anilor ’80, a dat faliment, dar folosind cu mare abilitate legislația, a scăpat de o parte din datorii, a restructurat propriile companii și și-a refăcut averea. El afirmă că are peste 10 miliarde de dolari, deși revista Forbes îl contrazice și îl creditează cu „numai“ 4,6 miliarde. Dar istoria neobișnuită a unei reveniri atât de spectaculoase de la faliment la o avere și mai mare îl fac pe Trump să apară în ochii lumii ca un potențial salvator: dacă a putut să-și refacă propria avere, de ce n-ar fi capabil să refacă și economia americană?
     După primele luni de campanie și primele două dezbateri republicane, Trump a arătat, în mai multe ocazii, că nu are cunoștințe profunde de macroeconomie, politică externă, științe sociale și diplomație. Unele situații s-au soldat cu gafe. Dar lumea îi iartă greșelile, mai mult decât a făcut-o și o face cu alții.   
     Căderea lui Trump în sondaje și în opinia generală a fost prezisă de mai multe ori, dar nu s-a întâmplat. Chiar și apariția lui fizică, cu o coafură extravagantă și gesticulație exagerată, ar trebui să fie în defavoarea succesului, dar mersul lui Trump pare încă de neoprit și stârnește, în rândul celor care îl susțin, o încredere care nu se lasă îndepărtată de erorile comise. La patru luni de la anunțarea candidaturii lui, Trump se arată calm, puternic și își conduce aproape singur programul. Cuvântările lui sunt mai mult vorbiri colocviale cu auditoriul numeros, o directețe care lipsește altora antrenați și dominați de scenarii prefabricate. Cele mai multe din aparițiile sale publice sunt atractive, apar spontane și neregizate și – chiar cu erori și pași greșiți – mențin atenția.
     Magnatul spectaculos și nu arareori iritant subliniază mereu că nu face parte din sistemul politic washingtonian care a dus la situațiile critice în care se află țara. Definindu-se ca un candidat dinafară (outsider), Trump promite să contracareze politicienii iresponsabili și se poziționează abil în postura de luptător. Un purtător al ideii de rebeliune față de structura anchilozată a partidului republican, ale cărei opțiuni riscă să deschidă calea spre eventualitatea de care se îngrozesc toți votanții republicani: succesul lui Hillary.
     Lozinca campaniei lui Donald Trump este „Hai să facem din nou America mare!“, ea sintetizând o dorință generală – cei mai mulți ar vrea să vadă acest vis împlinit.
     La fel ca cei mai mulți analiști politici, și eu am spus încă de la început și continui să spun că nu cred că Donald Trump va fi președintele țării, sau că va fi ales candidatul oficial al Partidului Republican. Dar, spre deosebire de alții, nu cred că succesul lui este întâmplător, nici că nu are un substrat de realitate. Îi acord lui Trump meritul de a fi adus energie în campania preliminară a Partidului Republican, a avut curajul să abordeze subiecte de care ceilalți politicieni se fereau, a pus Partidul în situația de a deveni mai activ și a prelua de la el unele idei bune și curajoase și a arătat că are deja o voce mai curajoasă și mai puternică decât a altora. Fenomenul Trump există cu adevărat și, până acum, supraviețuiește.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe