Newsflash
Cultură

Esențialul în gastroenterologie

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - dec. 28 2015
Esențialul în gastroenterologie
     DoctorulIlie Lascu este binecunoscut ca devotat medic de familie. El este preocupat nu doar de buna asistență medicală de nivel primar, sarcină de care se achită cu succes, ci și de formarea viitorilor profesioniști ai sănătății. De aceea, dr. Lascu depune efortul lăudabil de a publica periodic cărți utile celor în curs de formare, doritorilor de a fi la curent cu progresele medicinii. După volume dedicate ecografiei și ficatului gras, dr. Lascu ne pune în față o nouă lucrare, cu conținut didactic, un manual de gastroenterologie pentru cadrele medii. Lucrarea de 185 de pagini, Curs de gastroenterologie și hepatologie pentru asistenți medicali, studenți, elevi ai școlilor postliceale sanitare este dedicată regretatului medic sălăjan Ion Pușcaș. Cartea este precedată de un cuvânt înainte și un motto preluat de la Osler: „Educația medicală e o preocupare pentru toată viața, iar învățământul medical doar te pregătește pentru acest drum lung“.
     În primele două capitole, „Semne locale“ și „Semne generale“, autorul prezintă semiologia aparatului digestiv. Formația de clinician a dr. Lascu își pune amprenta pe aceste două capitole, permițând reținerea esențialului de care are nevoie asistenta/asistentul medical/ă.
     Urmează partea a doua a cărții, care prezintă pe larg principalele afecțiuni digestive. Autorul descrie, în ordine topografică clasică, organele digestive: componentele tubului digestiv, ficatului, sistemul biliar și pancreasul. Nicio patologie nu scapă autorului. În plus, apreciem inserarea unui capitol, în general omis, dedicat parazitozelor intestinale.
    Cartea are o structură asemănătoare celei a unui manual. Prezentarea este clară, dar nu include detalii care scapă interesului cadrelor medii medicale. Totul este scris și redactat clar, spre a permite buna recepționare a textului. La sfârșitul lucrării au fost incluse mai multe imagini alb-negru, majoritatea ecografii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe