Newsflash
Diverse

Dialog între specialităţi

de Dumitru ŞERBAN - mai 7 2015
Dialog între specialităţi

A patra ediţie a conferinţei naţionale cu participare internaţională Primăvara dermatologică ieşeană se va desfăşura în perioada 28–31 mai 2015, în incinta Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi. Peste 50 de lectori de diferite specialităţi îşi vor aduce contribuţia la programul din acest an. Despre temele de interes pe care aceştia le vor aborda am discutat cuconf. dr. Daciana Elena Brănişteanu (UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi), preşedinta reuniunii.

 

 

 

   Cum aţi alcătuit programul ştiinţific al ediţiei din acest an?
   – Trebuie spus că nu este vorba de o conferinţă sau un congres, ci de o manifestare ştiinţifică concepută ca o succesiune de cursuri, workshopuri şi de prelegeri, ceea ce înseamnă că lectorii nu vor prezenta câte o lucrare de şapte minute, ci vor avea prelegeri de 20, 30 de minute sau, în anumite cazuri, de o oră. Toate acestea reprezintă o punere la punct a unui subiect de la cap la coadă, începând cu definiţia şi terminând cu opţiunile terapeutice şi prognostic. Ceea ce face ca această manifestare să fie interesantă este poziţionarea dermatologiei: generează un dialog real între medicii de diferite specialităţi, în beneficiul bolnavului. Dacă pacientul are o boală de care se ocupă în acelaşi timp un diabetolog, un dermatolog şi un internist sau un chirurg, specialiştii trebuie să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte schema terapeutică şi indicaţiile pe care le oferă pacientului pentru controlul bolii acestuia. Dialogul între specialităţi repre­zintă un element de noutate, un element de medicină modernă în beneficiul pacientului.

 

   Ce specialişti vor vorbi la această manifestare?
   – Vor fi prezenţi peste 50 de lectori, iar preşedinţi de onoare ai manifestării sunt profesorii Martine Bagot, de la Paris, şi Niazi Khusrow, din Atlanta. Avem şi alţi invitaţi din străinătate, precum profesorii Marie-Noelle Crepy, dermatolog ocupaţional de la Paris, sau Mario Marchetti, nutriţionist italian. Din ţară, vor fi prezenţi profesori de dermatologie din toate centrele universitare şi specialişti din alte ramuri ale medicinii, precum chirurgie, alergologie, fiziopatologie, medicină internă, anatomopatologie, medicină de familie etc.

 

   Cui se adresează Primăvara dermatologică ieşeană?
   – Cursurile, workshopurile şi prelegerile au drept auditoriu-ţintă medicul specialist sau primar, care trebuie să capete competenţe în cât mai multe domenii, în folosul medicinii, dar cu impact practic direct asupra pacientului. Încă de la prima ediţie, am facilitat participarea gratuită a unui număr important de rezidenţi, interesaţi de această manifestare. Aducem, prin sponsorizări, specialişti tineri sau rezidenţi din Craiova, Oradea, Cluj, Bucureşti. La fel, încă de la prima ediţie, am permis accesul liber al studenţilor, care au participat într-un număr foarte mare. Toate acestea au fost şi sunt întreprinse în vederea formării medicului de mâine, care trebuie să aibă principii noi, în concordanţă cu medicina mileniului trei, cu spaţiul medical european în care ne desfăşurăm activitatea. Entuziasmul acestor tineri este contagios, la fel bucuria lor de a auzi lectori de înaltă ţinută ştiinţifică. Totodată, astfel capătă încredere în modelele pe care încă le mai are medicina românească şi pe care le vor urma apoi în vederea formării unei cariere solide. Pentru ei, anul acesta, pe lângă concursul de postere pentru rezidenţi, desfăşurăm şi un concurs de postere pentru studenţi. Majoritatea lectorilor sunt cadre didactice şi, astfel, încercăm să îi învăţăm pe rezidenţi şi pe studenţi să elaboreze materiale ştiinţifice de calitate. Premiile vor consta, ca în anii precedenţi, în acoperirea taxelor de participare la manifestări ştiinţifice naţionale sau internaţionale.

 

   Se poate baza sistemul medical românesc, în viitorul apropiat, pe generaţia tânără?
   – La ediţiile anterioare, dar şi în activitatea medicală de zi cu zi, am fost şi sunt surprinsă de entuziasmul rezidenţilor din Iaşi şi din celelalte centre universitare din ţară. De exemplu, foarte mulţi m-au contactat, telefonic, pe Facebook sau prin email, oferindu-se voluntari la organizarea acestui eveniment. Acest lucru le confirmă nu doar entuziasmul, ci şi seriozitatea cu care doresc să se pregătească pentru viitoarea profesie.

 

   Puteţi face un foarte scurt bilanţ al primelor trei ediţii?
   – Încă de la prima ediţie am insistat pe caracterul interdisciplinar al acestei manifestări, însă dorim să subliniem faptul că este una dintre cele mai mari manifestări ştiinţifice dermatologice din ţară. Ca ţinută ştiinţifică, participare şi răsunet, a depăşit cu mult graniţele Moldovei, chiar şi ale ţării, având în vedere entuziasmul lectorilor din străinătate, care, an de an, vor să participe la acest eveniment. Acest feedback ne obligă să menţinem un nivel ştiinţific foarte înalt, dar să avem şi o organizare de calitate. Obligă participanţii la seriozitate. Ne mândrim cu numărul foarte mare de specialişti interesaţi de informaţia ştiinţifică expusă în cadrul manifestării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe