Newsflash
Internaționale

Diagnostic ecografic pentru cancerul de prostată

de Dr. Diana Andronache - mar. 11 2022
Diagnostic ecografic pentru cancerul de prostată

Pentru identificarea cancerelor de prostată, o nouă tehnică de examinare cu ultrasunete pare să fie la fel de eficientă ca IRM, arată un nou studiu publicat în „The Lancet Oncology”.

poza2Această nouă tehnică, numită ecografie multiparametrică, utilizează o sondă care se introduce în rect, pentru a vizualiza prostata prin tehnici cu ultrasunete. Cercetătorii din Marea Britanie au demonstrat că, prin această metodă, acurateţea examinării prin ultrasunete este similară IRM, ceea ce oferă clinicienilor o modalitate mai ușoară și mai rapidă de a evalua pacienţii cu suspiciune de cancer de prostată.

Rezultatele studiului arată că ecografia multiparametrică a detectat cu 4,3% mai puţine cancere de prostată semnificative clinic decât IRM multiparametric, însă ar trimite cu 11,1% mai mulţi pacienţi către efectuarea unei biopsii.

Prin ecografie multiparametrică au fost detectate cazuri de cancere semnificative clinic pe care IRM multiparametric nu le-a detectat, dar și invers, astfel încât utilizarea ambelor ar avea rezultate superioare. Cercetătorii consideră că ecografia multiparametrică ar putea fi o alternativă eficientă la IRM multiparametric dacă acesta din urmă nu poate fi efectuat.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaţilor și se estimează că unul din cinci bărbaţi va deceda cu o formă asimptomatică de cancer de prostată (dar nu din cauza acestuia).

Citiți și: Terapie inovatoare împotriva obezităţii


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/ultrasound-test-diagnose-prostate-cancer/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe