Înţelegerea discrepanţelor din domeniul sănătăţii rămâne o provocare majoră la adresa politicilor publice în întreaga lume. Profesoara Clare Bambra, directoare a Institutului Wolfson din cadrul Universităţii Durham, Marea Britanie, prezintă câteva teorii care propun strategii de atenuare a acestor discrepanţe, în cadrul rubricii Lumea ideilor.

"> De ce sunt bogaţii mai sănătoşi? - Viața Medicală

De ce sunt bogaţii mai sănătoşi?

de Clare BAMBRA - iul. 11 2013
De ce sunt bogaţii mai sănătoşi?

Înţelegerea discrepanţelor din domeniul sănătăţii rămâne o provocare majoră la adresa politicilor publice în întreaga lume. Profesoara Clare Bambra, directoare a Institutului Wolfson din cadrul Universităţii Durham, Marea Britanie, prezintă câteva teorii care propun strategii de atenuare a acestor discrepanţe, în cadrul rubricii Lumea ideilor.

   Durham – în 1842, reformatorul social englez Edwin Chadwick documenta o discrepanţă de 30 de ani între speranţa de viaţă a bărbaţilor din cele mai sărace pături sociale şi cea a micii nobilimi. În zilele noastre, locuitorii din cele mai înfloritoare zone ale Marii Britanii, cum ar fi Kensington şi Chelsea, pot trăi cu până la 14 ani mai mult decât cei din cele mai defavorizate oraşe, precum Glasgow.
   Acest gen de inegalităţi există, în diverse proporţii, în toate ţările dezvoltate. Grupurile mai sărace o duc deosebit de rău în sistemul neo-liberal din Statele Unite. Diferenţele de speranţă de viaţă din unele oraşe din SUA, cum ar fi New Orleans, sunt uriaşe, mergând până la 25 de ani.
   Înţelegerea şi atenuarea acestor discrepanţe din domeniul sănătăţii rămâne o provocare majoră la adresa politicilor publice din întreaga lume. Nu este doar o problemă de ordin moral. Discrepanţele din domeniul sănătăţii implică importante costuri economice. Însă cauzele acestor inegalităţi sunt complexe şi contestate, iar soluţiile sunt evazive.
   Principala explicaţie a existenţei acestor inegalităţi rezidă în determinanţii sociali ai sănătăţii – adică mediul în care oamenii trăiesc şi muncesc. Oamenii înstăriţi au un acces mai facil la mediile care încurajează sănătatea, cum ar fi şcolile bine întreţinute care oferă o bună educaţie, locuinţele de bună calitate şi locurile de muncă stabile, în spaţii sigure. Cu cât eşti mai sărac, cu atât rişti să fii mai expus la medii care îţi afectează starea de sănătate.
   Diversele teorii pornesc de la acest cadru de bază – şi fiecare explicaţie concurentă propune alte strategii de atenuare a discrepanţelor din domeniul sănătăţii. De exemplu, abordarea „cultural-comportamentală“ explică diferenţele de sănătate în termenii diferenţelor de comportament individual, afirmând că oamenii mai săraci au o stare de sănătate mai precară din cauza înclinaţiei mai puternice spre fumat, consumul de alcool şi adoptarea unei alimentaţii mai puţin sănătoase. Această perspectivă stă în spatele intervenţiilor, precum programele naţionale antifumat sau iniţiativele educative în domeniul sănătăţii.
   Abordarea „materialistă“ adoptă o viziune mai largă, argumentând că oamenii care au mai mulţi bani pot beneficia, în esenţă, de o stare de sănătate mai bună datorită educaţiei, serviciilor de sănătate şi serviciilor sociale de o calitate superioară. În consecinţă, statele pot atenua diferenţele de sănătate introducând un venit minim garantat mai mare pentru cei mai săraci cetăţeni ai lor şi garantând accesul universal la serviciile publice.
   Prin contrast, teoriile „psihosociale“ sugerează că trăirea psihosocială a inegalităţii – sentimentele de inferioritate sau superioritate generate de ierarhiile sociale – este cea care contează. Această abordare consideră că cei mai săraci indivizi şi cele mai sărace comunităţi trebuie să se simtă productivi, preţuiţi şi îndreptăţiţi să preia controlul asupra propriilor lor vieţi, în loc să se simtă prinşi într-o poziţie de subordonare.
   Abordarea „cursului vieţii“ combină mai multe teorii, ajungând să susţină că acumularea inegală de avantaje sau dezavantaje de ordin social, psihologic şi biologic de-a lungul timpului, momentul de început fiind in utero, generează inegalităţile de sănătate. Este nevoie de o intervenţie timpurie pentru ca un copil să poată fi condus pe acel drum care să-i asigure o stare de sănătate bună, dar şi o plasă de siguranţă socială adecvată de-a lungul vieţii sale.
   Cea mai complexă viziune este cea a şcolii „politico-economice“, care argumentează că inegalităţile de sănătate sunt determinate de structura ierarhică a economiilor capitaliste şi de alegerile politice asociate, referitoare la alocarea resurselor. Această analiză propune cea mai radicală soluţie: dezvoltarea unui sistem economic şi social în care resursele, în special bogăţia şi puterea, să fie alocate uniform.
   Dat fiind că toate aceste teorii pot fi, într-o oarecare măsură, susţinute de dovezi ştiinţifice, politica poate conta mai mult decât ştiinţa atunci când vine vorba de stabilirea strategiilor urmate de politicieni pentru a reduce inegalităţile de sănătate. Până la urmă, unele posibile soluţii sunt mai uşor de implementat, din punct de vedere politic, în cadrul sistemelor existente, decât altele.
   De exemplu, intervenţiile menite să schimbe comportamentul individual sunt mult mai puţin ameninţătoare pentru structurile de putere dominante decât cele care solicită investiţii sociale masive sau revitalizarea întregului sistem. Astfel, guvernele interesate să înlăture diferenţa de sănătate – cum ar fi guvernul britanic laburist din perioada 1997–2010 – sfârşesc, de regulă, prin a urmări nişte intervenţii relativ comode, „neproblematice“.
   Însă succesul acestei abordări privind atenuarea diferenţelor de sănătate nu este decât parţial, ceea ce confirmă faptul că sunt necesare unele măsuri mai cuprinzătoare. Într-adevăr, majoritatea progreselor sănătăţii din secolele al XIX-lea şi al XX-lea se datorează reformelor economice, politice şi sociale de proporţii.
   Până la urmă, societăţile mai echilibrate au un pronostic de sănătate mai bun. Deşi chiar şi cele mai egalitare şi dezvoltate ţări se confruntă cu inegalităţile din domeniul sănătăţii, cetăţenii acestora, în totalitatea lor, o duc mai bine şi trăiesc mai mult. Chiar şi cele mai sărace şi mai vulnerabile grupuri din ţările social-democrate, precum Suedia şi Norvegia, sunt mult mai sănătoase şi trăiesc mai mult decât corespondentele lor din ţările neo-liberale, precum Marea Britanie sau Statele Unite. Aceste state mai egalitare au reuşit şi să atingă o dezvoltare economică stabilă şi cuprinzătoare şi un standard de viaţă ridicat. Prin urmare, dacă este evaluată dintr-un punct de vedere neutru, democraţia socială este în mod evident o alegere mai favorabilă pentru toţi cei implicaţi.

© Project Syndicate, 2013. www.project-syndicate.org

 

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea
 

Clare Bambra, profesoară de politici de sănătate publică şi directoare a Institutului Wolfson de Cercetare a Sănătăţii şi Bunăstării din cadrul Universităţii Durham, Marea Britanie, este autoarea cărţii Munca, şomajul şi economia politică a sănătăţii (Work, Worklessness, and the Political Economy of Health).

 

 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe