Newsflash
Internaționale

COVID-19: studiu pentru cercetarea răspunsului imun la reinfectare

de L. Budin - apr. 19 2021
COVID-19: studiu pentru cercetarea răspunsului imun la reinfectare

Răspunsul imun al organismului, necesar pentru a proteja fiecare individ în parte împotriva reinfectării cu coronavirus, va fi analizat în cadrul unui nou studiu clinic, arată cercetătorii din Marea Britanie.

Studiile clinice care, în mod intenționat, controlat și etic expun persoane sănătoase la diverși agenți patogeni, s-au dovedit valoroase în înțelegerea și gestionare unui număr extrem de mare de afecțiuni – de la malarie la tuberculoză.

Primele studii clinice controlate, în contextul pandemiei, au avut loc anul acesta, în Marea Britanie, pentru a se depista care este nivelul minim de virus necesar pentru a infecta persoane care nu mai contractaseră vreodată COVID-19.

Recent, cercetătorii Universității Oxford au anunțat că au obținut aprobare pentru un nou studiu, cu participanți care au făcut deja boala. Recrutarea doritorilor se va face în următoarele săptămâni, cu scopul de a determina tipul de răspuns imun care previne reinfectarea, se arată într-un articol publicat de The Guardian.

studiu-laborator

Criterii de participare

Echipa condusă de Helen McShane, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford, va măsura nivelul diverselor componente care alcătuiesc răspunsul imun al voluntarilor - inclusiv celulele T și anticorpii. Cercetătorii vor urmări dacă participanții s-au reinfectat ca urmare a expunerii la coronavirus.

Cei care participă la studiu trebuie să aibă o stare bună de sănătate, risc scăzut de a contracta boala, vârsta între 18 și 30 de ani, și să fi fost infectați cu coronavirus cu cel puțin trei luni înainte de a fi incluși în studiu. Date fiind criteriile legate de perioada de contractare, se presupune că cei mai mulți dintre participanți au fost expuși anterior variantelor originale ale virusului.

Doze graduale

Pirma fază a studiului va implica 24 de subiecți, împărțiți pe grupe, care vor fi expuși tulpinii originale a coronavirusului. Se va porni de la doze foarte mici și, dacă e necesar, se va crește doza, până la un punct.

Obiectivul echipei de cercetare este ca 50% din subiecți să se infecteze și să facă o formă ușoară a bolii. De îndată ce va fi determinată doza necesară pentru a atinge acest deziderat, ea va fi administrată altor 10-40 de subiecți, pentru confirmare.

Tratament cu anticorpi monoclonali

A doua fază a studiului, care va începe în vară, va implica un nou grup de participanți, și va studia îndeaproape răspunsul imun înainte și după expunerea la virus, la fel ca nivelul de virus și simptomele celor care s-au reinfectat.

În orice fază a studiului, de îndată ce reinfecția e confimată sau dacă apar simptomele, participanților li se va administra un tratament cu anticorpi monoclonali. Subiecții vor primi compensații financiare, mai ales că fiecare voluntar va trebui să stea în carantină cel puțin 17 zile în timpul studiului și să fie monitorizat până la 12 luni.

Baza pentru noi vaccinuri

Echipa de cercetare susține că studiul va dezvălui nu doar diferitele aspecte ale răspunsului imun, necesare pentru a preveni reinfecția, ci și chestiuni legate de durata protecției de care beneficiază subiecții și de posibila dezvoltare ale unor tratamente și vaccinuri.

Dacă putem determina nivelul răspunsului imun de la care o persoană nu mai poate fi infectată, asta ne va ajuta să hotărâm dacă noi vaccinuri pot fi eficiente, fără să fim nevoiți să le testăm neapărat în faza a treia a studiilor legate de eficacitate”, spune conducătorul studiului, Helen McShane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe