Newsflash
Știri

COVID-19: Măsuri fără precedent în România

de Cristina GHIOCA - mar. 13 2020
COVID-19: Măsuri fără precedent în România

Timp de șase luni, România nu va mai exporta medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare esențiale utilizate în prevenirea și tratarea infecției cu coronavirus. Aceasta este doar una dintre măsurile anunțate miercuri, de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), în contextul înmulțirii numărului de cazuri confirmate de COVID-19 pe teritoriul României.

masuri-fara-precedent-covid-19Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a stabilit măsuri suplimentare pentru gestionarea infecțiilor cu noul coronavirus. Astfel, a fost restricționată desfășurarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane. Activitățile cu public din muzee au fost sistate, iar cursurile din școli și facultăți au fost și ele suspendate.

De asemenea, instituțiile publice sunt obligate să decaleze programul de lucru pentru personalul care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Măsura se aplică la nivelul Bucureștiului și a municipiilor reședință de județ. Aceeași recomandare este făcută și entităților private, inclusiv operatorilor economici cu peste 99 de angajați.

Totodată, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost constituită o Celulă de criză pentru gestionarea situațiilor legate de aglomerațiile de la punctele de trecere a frontierei din vestul României. Numărul medicilor prezenți la punctele vamale a fost suplimentat.

Cetățenii români și străini sosiți în noaptea de marți spre miercuri din zonele cu focare de infecție cu noul coronavirus au fost evaluați epidemiologic și escortați până în județele de domiciliu în convoaie flancate de echipaje de poliție și jandarmerie. La destinație au fost așteptați de prefecți și autorități pentru a fi introduși în centrele de carantină.

 Conduita responsabilă diminuează răspândirea infectărilor

Persoanelor care utilizează mijloacele de transport în comun li se recomandă ca, pe cât posibil, să nu stea față în față cu alți călători și să se asigure, după folosirea transportului în comun, că și-au igienizat mâinile înainte de a-și atinge fața, nasul sau gura. Trebuie evitată atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane (balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces).

De asemenea, se recomandă: evitarea locurilor aglomerate cu expunere la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere; păstrarea unei distanțe semnificative, de 1,5 metri, față de celelalte persoane întâlnite; limitarea la maximum a oricărui contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, dar și în acest caz este bine doar după igienizarea mâinilor atunci când se revine la domiciliu.

Pe cât posibil, se recomandă munca de acasă, în măsura în care angajatorul oferă această posibilitate. Utilizarea bancnotelor și a monedelor ar trebui și ea limitată, autoritățile atrăgând atenția că transmiterea virusurilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane. Lista completă a recomandărilor CNSSU poate fi accesată pe site-ul MAI.

Trebuie ținut cont însă de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație). Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe