Newsflash
Știri

Contracte de 500 milioane lei pentru spitalele din Bacău şi Vaslui

de L. Budin - iun. 26 2023
Contracte de 500 milioane lei pentru spitalele din Bacău şi Vaslui

Investiţia de 289 milioane lei, semnată de Ministrul Sănătății, este pentru finalizarea proiectării şi execuţiei Pavilionului Municipal şi integrarea în ansamblul medical al SJU Bacău.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat două contracte în valoare de peste 500 milioane lei pentru spitalele din Bacău şi Vaslui, finanţarea fiind asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), informează Agerpres.

Consiliul Județean Bacău a solicitat circa 50 milioane euro din PNRR pentru finalizarea lucrărilor la clădirea fostului spital municipal, începute în 2007 şi care trebuiau finalizate doi ani mai târziu. Din lipsă de fonduri, unitatea medicală nu a fost finalizată, stadiul lucrărilor fiind în prezent de 85%.

Finanțarea de la Bacău prevede reabilitarea, extinderea, dotarea cu echipamente medicale, eficientizarea energetică şi digitalizarea.

Proiectul de la Vaslui prevede construcţia a trei secţii noi în cadrul Spitalului nr. 2.

Ministrul Sănătăţii a subliniat importanţa derulării unor parteneriate cu facultăţile de medicină şi farmacie, în cadrul cărora poate fi asigurată resursa umană pentru spitale.

Parteneriatele cu universităţile de medicină şi farmacie sunt esenţiale pentru că aceste noi spitale, fără o resursă umană calificată, nu se pot dezvolta şi nu pot oferi servicii de sănătate. Ne dorim să avem întregul, care înseamnă clădiri noi, înseamnă personal medical antrenat. Parteneriatele oferă o mare oportunitate, cea de a deveni spitale clinice. Asta înseamnă că există un interes pentru personalul care lucrează să devină cadre didactice, sunt cele care au studii doctorale şi pot deveni cadre didactice. Pe de altă parte, putem - cel puţin la început - să dezvoltăm facultăţi de asistente medicale şi de moaşe care vor avea o pregătire profesională de alt nivel şi de care este nevoie. Noile echipamente nu presupun doar existenţa lor fizică ci şi operarea lor de personal înalt calificat, fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenţii medical”, a declarat Alexandru Rafila.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Valentin Ivancea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, cele două instituţii având o parte de cofinanţare a proiectelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe