Newsflash
ACTUALITATE Știri

Comisia Europeană a propus revizuirea regulilor referitoare la OMG

de Magdalena Tănăsescu - iul. 6 2023
Comisia Europeană a propus revizuirea regulilor referitoare la OMG

Comisia Europeană a propus revizuirea regulilor sale cu privire la organismele modificate genetic (OMG), pentru a relaxa restricţiile cu privire la plantele care sunt rezultatele noilor tehnologii de editare genomică.

Executivul comunitar a precizat, pe 5 iulie, că fermierii vor dobândi astfel culturi rezistente la schimbările climatice sau dăunători, care să aibă nevoie de mai puţine îngrăşăminte sau pesticide, iar la rândul lor consumatorii vor putea să cumpere alimente cu o valoare nutriţională sau cu un nivel mai redus de alergeni.

Potrivit site-ului stiri.tvr.ro, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis în 2018 că tehnicile de editare genomică ar trebui să fie guvernate de actualele reguli privitoare la OMG.

Comisia Europeană a propus împărţirea noilor plante rezultate de pe urma editării genomice în două categorii. Cele care ar putea să rezulte de pe urma tehnicilor naturale sau convenţionale ar urma să fie exceptate de la legislaţia privind OMG şi de la cerinţele de etichetare. Toate celelalte plante rezultate de pe urma tehnicilor de editare genomică ar urma să fie tratate ca OMG, având nevoie de analize de risc şi proceduri de autorizare.

Propunerea Comisiei Europene are nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a guvernelor statelor UE pentru a deveni lege şi este posibil să fie revizuită.

Până la această dată, doar câteva organisme modificate genetic au fost autorizate în UE, ele folosite în special ca nutreţ pentru animale, din cauza opoziţiei opiniei publice şi a politicienilor faţă de OMG.




Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe