Recent, Colegiul Farmaciștilor din România și compania națională UNIFARM au activat „Canalul de urgență” pentru nevoile pacienților din România. Este vorba despre un call-service extrem de util.
Astfel, cele două instituții (Colegiul Farmaciștilor din România și Compania Națională UNIFARM, companie strategică a statului roman) au încheiat un protocol de colaborare pentru a veni în sprijinul pacienților din România, se arată într-un comunicat de presă.
Parteneriatul se referă la implementarea unui mecanism de colaborare şi comunicare, prin care se stabilesc acțiuni concrete de asigurare a tratamentului/continuității tratamentului pentru pacienți. În acest sens, Colegiul Farmaciștilor din România, în calitate de partener oficial al proiectului create de UNIFARM, „Canalul de urgență”, îşi propune să se faciliteze accesul la medicamente care nu sunt disponibile în cantități suficiente pe piața farmaceutică din România.
Acest sistem a fost conceput pentru a pune la dispozitia pacienților, în mod suplimentar și opțional, tratamentul necesar, în timp real, pentru îmbunătățirea stării de sănătate sau chiar salvarea vieții acestora.
Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, a subliniat necesitatea existenței unui mecanism de urgență pentru asigurarea accesului pacienților din România la medicamente și tratamente care le pot salva viața:
„Este esențial pentru pacienții români să aibă acces la medicamentelele și tratamentele de care au nevoie și, mai ales, atunci când au nevoie. Când vorbim despre menirea noastră ca farmaciști, ne gândim la misiunea proprie profesiei pe care am îmbrățișat-o, care constă și în a contribui la implementarea unor mecanisme pentru asigurarea unei pieți farmaceutice care să corespundă nevoilor reale ale populației. Noi suntem în măsură să înțelegem importanța participării, prin rețeaua noastră națională de farmacii, la punerea în practică a proiectului «Canalul de urgență», împreună cu Compania Națională UNIFARM. Este imperios necesar ca toți profesioniștii din domeniul sănătății să își unească forțele în slujba obiectivului comun – promovarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii”.
De asemenea, Adrian Marius Dobre, director g eneral al Companiei Naționale UNIFARM, a precizat:
„Compania Națională UNIFARM lucrează în interesul statului, al cetățenilor români. Din această perspectivă, orice proiect care poate duce la îmbunătățirea accesului pacienților români la medicamentele si tratamentele necesare, este pentru noi prioritar. «Canalul de urgență» este un proiect special, susținut de toate instituțiile statului cu atribuții si responsabilități de profil. Suntem onorați să ne extindem dialogul cu organizaţia profesională naţională a farmaciştilor cu drept de liberă practică si să oferim o alternativă concretă de soluționare, în condițiile date, a accesului la unele medicamente, pentru asigurarea tratamentului/continuității tratamentului prescris pacienților români. Pentru prima dată, Compania Națională UNIFARM reușește să conceapă un proiect, a cărui implementare să se bazeze pe principii clare și transparente de funcționare, raportare și comunicare, în timp real, între companiile producătoare, farmacii si pacienți”.
• A fost creat în cadrul UNIFARM, cu respectarea dispozițiilor legale și a liberei concurențe
• Este o modalitate concretă, pragmatică și concisă de a asigura tratamentul/continuitatea tratamentului pacienților români.
• Funcționează pe tot teritoriul României și include atât zona de spitale publice sau/și private cât și zona de retail (farmacii),
• UNIFARM, entitate juridică de interes strategic a statului român, garanteză, prin intermediul acestui mecanism, că fiecare medicament ajunge la pacientul căruia îi este necesar.
• Este destinat doar acelor medicamente care nu sunt disponibile în cantități suficiente, din motive de producție sau comerciale.
• Este un canal suplimentar opțional, pus la dispoziție farmaciilor și spitalelor, în scopul asistenței de sănătate publică.
• „Canalul de urgență” funcționează printr-un call-service,
• dispune de personal de specialitate dedicat, putând livra medicamente esențiale pacienților români, într-un termen scurt, pe baza comenzilor justificate (conform dispozițiilor art. 1 lit. b din Ordinul MS nr. 269/2017 privind obligația de a asigura stocuri adecvate și continue de medicamente.
Prețul de distribuție al medicamentelor este cel legiferat, aprobat și publicat în CANAMED, fără costuri suplimentare pentru farmacie, spital sau pacient, se mai arată în comunicatul de pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe