Newsflash
Știri

Coaliție pentru reducerea poluării cu plastic a Dunării

de L. Budin - aug. 6 2021
Coaliție pentru reducerea poluării cu plastic a Dunării

Asociaţia MaiMultVerde şi Federaţia Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară îşi unesc forţele pentru reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării.

Se vor crea ghiduri de implementare a sistemelor de colectare separată a deşeurilor. Cele două entități anunţă semnarea unui acord de parteneriat, care are ca scop crearea de ghiduri de implementare a sistemelor de colectare separată (pe fracţii) a deşeurilor, în circa 150 de localităţi dunărene. Ghidurile se vor adresa atât autorităţilor publice, cât şi membrilor comunităţilor locale, se arată într-un comunicat.

apele-curate
Sursă foto: Facebook Cu apele curate

 

Maluri năpădite de gunoaie

Într-o primă etapă, în perioada august - octombrie 2021, va avea loc cercetarea stării actuale a colectării deşeurilor în unităţile administrativ teritoriale (UAT) vizate şi corelaţia cu calitatea apelor Dunării. Rezultatele cercetării vor sta la baza activităţilor ulterioare, adresate comunităţilor şi autorităţilor locale şi centrale.

Potrivit hărţilor judeţene de colectare a deşeurilor, doar trei dintre cele aproximativ 150 de UAT-uri cu acces direct la apele Dunării figurează fără serviciu de colectare. Pentru alte 29 (cca 19%) nu există date, 35 (cca 23%) preiau gunoi amestecat (o singură fracţie), în timp ce restul, mai bine de jumătate (56%) beneficiază de servicii de colectare cu separare pe 2-5 categorii.

Cu toate aceastea, malurile Dunării sunt în multe locuri năpădite de gunoaie, dintre care cele de plastic, cele mai uşoare, dar şi cele mai rezistente în timp, ajung purtate de viituri sau vânt în apa fluviului şi de acolo în mare. Iar acelaşi lucru este valabil pe toate râurile din România, care, direct sau indirect, sunt tributare Dunării”, declară Doru Mitrana, Preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde.

Modele de succes

Deşi implementarea sistemelor de colectare separată a deşeurilor este obligatorie pentru autorităţile locale încă din anul 2011, mai există în România, atât în rural, cât şi în urban, zone unde infrastructura de colectare separată este insuficientă, iar participarea populației, scăzută.

Ne propunem să identificăm problemele întâmpinate şi modelele de succes, pentru a veni în sprijinul comunităţilor”, a afirmat Liliana Nichita, director FADI.

MMV coordonează programul „Cu Apele Curate”, care urmăreşte reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării, iar FADI a fost constituită în scopul cooperării şi dezvoltării instituţionale pentru managementul integrat al deşeurilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe