Newsflash
Știri

CMR solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate transparentizarea efectivă și imediată

de Florentina Ionescu - apr. 19 2023
CMR solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate transparentizarea efectivă și imediată

Colegiul Medicilor din România solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate transparentizarea efectivă și imediată a anumitor tipuri de informații.

Cum anume cere CMR această transparentizare? Prin punerea la dispoziția organizațiilor implicate în procesul de consultare și negociere a informațiilor de tipul: analize, studii, cercetări și alte documente similare care fundamentează deciziile ce au stat la baza redactării a două proiecte de acte normative de importanță strategică pentru furnizarea serviciilor de sănătate în România. 

intalnire de lucru CMR Daniel Coriu

Aceste acte normative la care face referire Colegiul Medicilor din România (CMR) sunt: Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate; și normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru.

„Sistemul de sănătate are nevoie acută de utilizarea unor noi mecanisme de funcționare, ceea ce implică și o schimbare a principiilor și a modului de abordare ale Contractului - cadru, necesitate care nu atrage întotdeauna o alocare suplimentară de fonduri și care poate și trebuie să aibă ca punct de plecare procesul de consultare și negociere. Condiția pentru ca acest lucru să fie posibil este ca demersul să fie unul onest, să aibă permanent în vedere nevoile pacientului, realitățile sistemului medical în ansamblu și condițiile minime pentru asigurarea unui act medical de calitate, și nu premisa greșită potrivit căreia finanțatorul sau cel care are atributul deciziei știe întotdeauna ceea ce este cel mai bine pentru pacienți și pentru profesioniștii din domeniu”, se arată într-un comunicat de presă al CMR transmis redacției.

Colegiul Medicilor din România și asociațiile profesionale medicale sunt singurii reprezentanți cu legitimitate în ceea ce privește documentarea bazată pe dovezi a proceselor clinice, instrumentelor de management al practicii medicale, și au un rol esențial în îmbunătățirea continuă a calității actului medical.

Pe deplin conștient de rolul său esențial în creșterea performanței sistemului de sănătate, asigurarea satisfacției profesionale a personalului medical și a satisfacției cetățeanului care interacționează cu sistemul de sănătate, în ultimul an și jumătate, Colegiul Medicilor din România a inițiat și a facilitat un dialog tehnic continuu referitor la modalitatea de furnizare sigură, echitabilă și eficientă a serviciilor de sănătate, între profesioniștii din diferite domenii de asistență medicală și instituțiile implicate în acest proces.

Din păcate, dincolo de recunoașterea implicării constructive a tuturor membrilor Grupurilor Tehnice de Lucru din cadrul CNAS și CMR, proiectele care au rezultat reprezintă un demers unilateral al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care, pentru a răspunde constrângerilor calendarului impus de necesitatea adoptării actelor normative, în detrimentul predictibilității, clarității și accesibilității pe care un astfel de parcurs le-ar impune pentru a fi valid, onest și transparent, decredibilizează consultarea și negocierea prin nevalorificarea efortului participanților la acest proces și prin neincluderea modificărilor agreate în forma actuală a documentelor, potrivit comunicatului semnat de prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR.

„Reiterăm dezaprobarea fermă a colegilor medici din asistența medicală primară privind împovărarea birocratică tot mai accentuată a acestora, prin perpetuarea unor prevederi legislative inconsecvente sau discordante, cu consecințe grave pentru un sector care se află în deficit acut de personal, care ar trebui să fie sprijinit ca factor esențial pentru consolidarea unor politici publice de sănătate axate pe prevenirea precoce și monitorizarea activă a stării de sănătate a pacientului. Atragem atenția asupra problemelor create sau acutizate pentru sectorul ambulatorului de specialitate, vulnerabil deja din cauza deficitului de personal, prin reducerea finanțării acestuia. Menținem poziția fermă privind faptul că problemele din sectorul spitalicesc sunt în continuare insuficient și inconsecvent abordate. Măsurile propuse nu numai că nu rezolvă inechitățile sistemice istorice, ci contribuie la agravarea acestora. Este esențial ca CNAS și Ministerul Sănătății să susțină un proces participativ și colaborativ de identificare a unor soluții fezabile, cu impact pozitiv, aplicabile etapizat, coerent și unitar.

Înțelegând că procesul de transformare a modului de lucru între instituțiile - cheie ale sistemului de sănătate din România este un proiect pe termen lung, CMR va continua să promoveze și să susțină cu resurse de expertiză competentă dialogul instituțional cu CNAS și Ministerul Sănătății, extins și deschis către toți actorii interesați din sistemul de sănătate, cu încrederea și convingerea că activitatea echipelor tehnice care pot fi aduse laolaltă are un potențial real de a armoniza perspectivele acestora, cu beneficii asupra întregului sistem”, a transmis prof. dr. Daniel Coriu, președinte Colegiului Medicilor din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe