Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

CMR: burnout ridicat şi foarte ridicat pentru 36% dintre medicii români

de L. Budin - iun. 22 2023
CMR: burnout ridicat şi foarte ridicat pentru 36% dintre medicii români

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România au prezentat rezultatele primului studiu național realizat pentru evaluarea riscului de burnout în rândul medicilor din România.

Studiul mai cuprinde o analiză a intenției de migrație și o evaluare a modului în care medicii percep o posibilitate reală de a fi angrenați într-o procedură de cercetare sau într-un proces de malpraxis, se arată în prezentarea evenimentului. 

Sindromul de burnout este o problemă destul de răspândită în România în medicină şi nu numai în România. Volumul de muncă foarte mare, sarcini multe, presiunea timpului, încărcătură emoţională şi decizii dificile care trebuie luate imediat. (...) Burnout are o consecinţă directă asupra actului medical. (...) 36% din medicii României sunt în stare de burnout nivel ridicat şi foarte ridicat. Ridicat 32% şi foarte ridicat 4%, 58% acuză epuizare fizică. (...) 47% din tinerii medici au burnout la nivel înalt şi foarte înalt”, a spus Daniel Coriu, citat de Agerpres

La conferința de presă au mai participat membrii echipei de cercetare -  conf. univ. dr. Nicolae-Adrian Dan, dr. Radu-Mihai Dumitrescu, MD, PhD și lect. univ. dr. Corina Ilinca.

Potrivit președintelui CMR, specialitățile cu cel mai mare risc sunt ATI, medicina de urgenţă, oncologia şi hemato-oncologia, pediatrie, chirurgie.

Prof. univ. dr. Daniel Coriu a adăugat că România are 55.622 de medici, ceea ce ar însemna o medie de 2,9 medici la mia de locuitori, apropiată de media europeană. Dintre aceștia, 68% au între 28 şi 55 de ani. În privința medicinei de familie, peste 50% dintre medici au depășit 60 de ani.

La capitolul poliţe de malpraxis, 87% dintre medici consideră că acestea nu îşi ating obiectivele.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe