Newsflash
Internaționale

Certificatele de vindecare post COVID se pot elibera și pe baza testelor rapide

de Florentina Ionescu - feb. 22 2022
Certificatele de vindecare post COVID se pot elibera și pe baza testelor rapide

Comisia Europeană a făcut câteva precizări cu privire la certificatul digital al UE privind COVID. Astfel, certificatele de vindecare se pot elibera de acum și pe baza testelor antigenice rapide.

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 22 februarie, un act delegat referitor la certificatul digital al UE privind COVID-19. Mai precis, actul se referă la eliberarea certificatelor de vindecare. 

test rapid

Începând de astăzi, în temeiul noilor norme, statele membre ale Uniunii Europene vor putea să elibereze certificate de vindecare pe baza unui rezultat pozitiv al unui test antigenic rapid.

Anterior acestei decizii, un certificat de vindecare putea fi eliberat numai în urma unui rezultat pozitiv al unui test de amplificare a acidului nucleic molecular (NAAT), cum ar fi RT-PCR.

„Pentru a asigura acuratețea și fiabilitatea certificatului, testul antigenic rapid utilizat ar trebui să fie inclus în lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru COVID-19 și să fie efectuat de cadre medicale sau de personal calificat. Statele membre pot elibera astfel de certificate retroactiv, pe baza testelor efectuate începând cu 1 octombrie 2021”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, transmis redacției.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a subliniat că Certificatul digital al UE privind COVID evoluează în funcție de situație:

„Pentru a facilita libera circulație, în special a cetățenilor infectați în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de vindecare și pe baza testelor antigenice rapide de înaltă calitate.”

În opinia Stellei Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, lista comună a testelor antigenice rapide pentru COVID-19 le permite statelor membre să identifice rapid testele de înaltă calitate validate de studii de evaluare independente recunoscute în UE.

„Pe baza acestei liste, statele membre vor fi acum în măsură să utilizeze teste antigenice rapide pentru a elibera certificate de vindecare și pentru a reduce o parte din presiunea semnificativă asupra capacităților naționale de diagnosticare ca urmare a apariției variantei Omicron. Suntem hotărâți să ne asigurăm că certificatul digital al UE respectă cele mai recente evoluții și recomandări științifice.”, a declarat Stella Kyriakides.

Noile norme se aplică imediat, iar statele membre UE pot începe să elibereze certificate de vindecare bazate pe teste antigenice rapide de îndată ce sunt pregătite să facă acest lucru.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul dedicat certificatului digital al UE privind COVID.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe