Newsflash
ACTUALITATE Știri

Centrul OncoHelp din Timișoara organizează studii clinice de fază 1

de Magdalena Tănăsescu - feb. 29 2024
Centrul OncoHelp din Timișoara organizează studii clinice de fază 1

Pacienții pentru care nu mai există alte tratamente standard disponibile pot participa, în curând, la studii clinice de fază 1 efectuate de Centrul de Oncologie OncoHelp din Timişoara, sub supravegherea medicilor.

Noile studii le-ar putea da bolnavilor o şansă de prelungire a vieţii, se arată într-un comunicat al Asociaţiei OncoHelp. 


Scopul principal al studiilor clinice de fază 1 este de a evalua profilul de siguranţă a medicamentului şi de a identifica eventualele efecte secundare sau riscuri asociate cu utilizarea acestuia. Cercetările vor fi realizate pe un număr mic de participanţi şi vor fi supravegheate îndeaproape de medicii Asociaţiei OncoHelp, dar şi de autorităţile de reglementare medicală. 

„Studiile clinice de fază 1 pot reprezenta o opţiune pentru pacienţii pentru care nu mai există alte tratamente standard disponibile. Participarea la aceste studii poate aduce o rază de speranţă în cazul acestor bolnavi. Studiile clinice de fază 1 pot oferi oportunitatea de a accesa tratamente experimentale care ar putea să le ofere beneficii terapeutice. Cu toate acestea, este important să se sublinieze că participarea vine la pachet cu incertitudini”, a afirmat dr. Cristina Oprean, medic primar oncologie medicală, citată de Agerpres.


Aceasta a precizat că studiile clinice de fază 1 se concentrează în primul rând pe evaluarea siguranţei şi tolerabilităţii medicamentului, și ca atare eficacitatea acestuia „poate să nu fie încă pe deplin cunoscută sau demonstrată”. 


Decizia de a participa la un astfel de studiu trebuie să fie luată cu atenţie şi după o discuţie detaliată cu medicul curant. Este esenţial ca pacientul şi familia acestuia să aibă parte de toate informaţiile cu privire la obiectivele, procedurile şi riscurile implicate de studiul respectiv. Informaţiile obţinute în urma administrării medicamentelor oferă date esenţiale pentru continuarea cercetării în etapele următoare ale studiilor clinice.

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 29 de paturi pentru spitalizare de zi şi cinci paturi ATI SPA (Supraveghere postanestezie). În Centru sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară şi inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală şi mamografie).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe