Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Cele mai recente studii din neurotraumatologie vor fi prezentate, în iunie, la Viena

de Florentina Ionescu - iun. 19 2024
Cele mai recente studii din neurotraumatologie vor fi prezentate, în iunie, la Viena

Al 21-lea Congres al Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology va reuni la Viena peste 300 de neurologi și neurochirurgi de pe patru continente.

Una dintre cele mai mari manifestări ale cercetării științifice medicale din domeniul neurologiei, conturată în cea de-a 21-a ediție a Congresului Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology se va desfășura în Austria, la Viena, în perioada 21-22 iunie a.c.

Evenimentul va aduce în prim plan rezultatele celor mai recente studii clinice din domeniul neurotraumatologiei, prezentând totodată tehnici revoluționare în neurochirurgie și recuperare neurologică, precum și cele mai noi provocări ale cercetării științifice medicale din sfera traumatismelor cranio-cerebrale (TCC), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Intrat în galeria marilor manifestări științifice internaționale, evenimentul Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară, organizat anul acesta în capitala Austriei, va reuni peste 300 de neurologi și neurochirurgi (cercetători științifici, cadre didactice universitare, medici primari, specialiști și rezidenți) din 21 de țări, din Europa, Asia, Africa și America. 

Cele 21 de țări sunt: Spania, Polonia, Germania, Elveția, Olanda, Slovenia, Austria, România, Turcia, Uzbekistan, Azerbaidjan, Iran, Thailanda, Vietnam, Taiwan, Filipine, Coreea de Sud, Egipt, Canada, Mexic și Argentina. 

Oportunitate pentru medicii neurologi 

„Trebuie să apreciem faptul că această nouă ediție a Congresului Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară este o reală oportunitate pentru medicii neurologi și neurochirurgi din întreaga lume de a se integra într-un schimb dinamic de experiență, beneficiind totodată de bogata expertiză științifică și clinică a unora dintre cele mai mari personalități internaționale ale momentului în domeniul neurotraumatologiei”, a declarat prof. dr. Dafin Mureşanu, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS). 

Prof. dr. Dafin Mureşanu a ținut să reamintească faptul că „este imperios să înțelegem colectiv că, pentru unii pacienți, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viața, context în care trebuie să ne focusăm atenția pe inovație, pe cercetare științifică și pe educație medicală continuă, precum și pe un management adecvat în tratarea unor astfel de afecțiuni grave. De asemenea, în abordarea terapeutică se impune existența unor echipe multidisciplinare (neurolog, psiholog, kinetoterapeut, logoped, etc) care să asigure un tratament individualizat, pregătirea permanentă a specialiștilor în acest domeniu fiind mai mult decât necesară, chiar obligatorie, pentru că doar astfel vom reuși să îmbunătățim substanțial actul medical aferent fiecărui pacient în parte”.

Program științific complex 

Evenimentul, conceput în format hibrid, are ca temă generală „Abordarea multidisciplinară în instrumentarea consecințelor pe termen lung în neurotraumatologie”. Este construit în baza unui program științific complex, dinamic, ce va oferi participanților posibilitatea de a asista atât la cursuri de instruire, interviuri cu experți, discuții interactive pe cazuri clinice, dezbateri, cât și la sesiuni academice cu tematici de specialitate (rolul neurologilor în tratamentul integrat al leziunilor cerebrale post-traumatice, progrese în diagnosticarea traumatismelor cranio-cerebrale, managementul pacienților în unitățile de urgență, tratamentul pacientului cu politraumă, aspecte neuropsihologice în faza de reabilitare post-acută – deficiențe de atenție, anxietatea și depresia, tulburări ale stării de conștiență, ghiduri de bune practici clinice, inclusiv în tratamentul chirurgical, etc).

Pe de altă parte, Academia de Neurotraumatologie Multidisiciplinară oferă programe educaționale și de instruire comprehensive, organizând până în prezent numeroase congrese, ateliere și evenimente educaționale, printre acestea numărându-se și înființarea și dezvoltarea programului NeuroTrauma Simulation Center (NTSC) din Viena, Austria. 

A devenit deja tradiție ca acest curs de instruire cu implicare practică (hands-on) să preceadă congresele ANM, astfel că anul acesta programul NTSC, la care au participat 30 de delegați din 9 țări (Azerbaidjan, Iran, Polonia, Taiwan, Uzbekistan, Vietnam, Filipine, Austria, România) s-a derulat în perioada 17-19 iunie 2024 cu implicarea a patru instituții academice de specialitate din Viena. 

Congresul Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară va fi concentrat în mod deosebit pe zona traumatismelor cranio-cerebrale (TCC) a căror incidență în rândul populației înregistrează anual creșteri alarmante, în contextul în care, la nivel planetar, se înregistrează anual, peste 11 milioane de traumatisme cranio-cerebrale, un număr de 2,5 milioane de astfel de cazuri fiind semnalate în Europa, dintre care aproximativ 70.000, în România.

În Europa, peste 2,5 milioane de cazuri noi de TCC, în România, peste 60.000

Potrivit statisticilor anuale, aproximativ 11 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral (TCC) la nivel mondial, cifra fiind raportată la cazurile spitalizate. În fiecare an, numai în Europa, peste 2,5 milioane de persoane suferă un traumatism cranio-cerebral, dintre care 1 milion necesită internarea în spital, iar aproximativ 70.000 dintre acești pacienți decedează. În România, incidența TCC rămâne în continuare peste media europeană de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi. 

La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de persoane sunt afectate anual de leziuni traumatice, dintre care peste 10 milioane suferă de un traumatism cranio-cerebral. Accidentele rutiere reprezintă în continuare principala cauză a traumatismelor cranio-cerebrale, Organizația Mondială a Sănătății preconizând că anul viitor, aceste afecțiuni se vor putea defini ca fiind al treilea mare contribuitor la povara globală a bolii și dizabilității, după bolile cardiovasculare și depresie. 

Conform statisticilor, creșterea incidenței TCC, în lume, are multiple cauze precum: condițiile rutiere nesigure, accentuate de o infrastructură rutieră precară, creșterea alarmantă a numărului de autovehicule, motociclete sau biciclete, a densității populației și în același timp, îmbătrânirea acesteia, dar și creșterea consumului de alcool și al substanțelor interzise, concomitent cu extinderea stărilor conflictuale care generează violența interpersonală. Specialiștii estimează că, la nivel mondial, 5 dolari din 1.000 sunt cheltuiți pentru grija acordată pacienților cu TCC sau din cauza consecințelor produse de astfel de răniri. 

Deși impresionante, aceste cifre subestimează magnitudinea problemei, ele bazându-se doar pe datele oferite de cazurile internate în spital. Aproximativ 80-90% dintre traumatismele cranio-cerebrale sunt considerate ușoare și nu necesită îngrijiri medicale. 

În SUA, pentru un pacient cu traumatism cranian care necesită recuperare, costurile sunt de aproximativ 200.000 de dolari, în primul an. Pentru pacienții cu traumatisme minore sau medii care nu necesită recuperare, cheltuielile se ridică la aproximativ 15.000 de dolari. Costurile date de îngrijirea unui pacient cu traumatism cranio-cerebral sever, pentru tot restul vieții acestuia, pot ajunge şi la 4 milioane de dolari. 

În România, numărul cazurilor de traumatisme cranio-cerebrale rămâne în creştere - 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauză fiind accidentele rutiere, 75% dintre persoanele decedate în accidente rutiere au suferit un traumatism cranio-cerebral. Anual, în țara noastă, se înregistrează peste 60.000 de noi cazuri de TCC. 


Notă autor:

FOTO: www.shutterstock.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe