O echipă de cercetători a dezvoltat o bandă ce poate fi purtată pe încheietura mâinii sau la gleznă, pentru a măsura modificările din biochimia transpiraţiei.
Celulele musculare încep să producă acid lactic în timpul efortului fizic. Măsurarea valorilor acestui acid ar putea fi, în viitor, o metodă extrem de utilă pentru a monitoriza anduranţa. Cu cât o persoană este într-o formă fizică mai bună, cu atât va fi nevoie de mai mult timp pentru ca acidul lactic să se acumuleze.
Sportivii de performanţă își testează nivelul acidului lactic din sânge. Probele sunt prelevate prin înţepături în deget, pentru a determina capacitatea de a rezista la efortul fizic. Însă metoda este dureroasă și poate crește riscul de infecţii. Așa că cercetătorii au descoperit un mod diferit de a măsura nivelul acidului lactic în timpul efortului fizic, care nu implică testarea sângelui. Noua metodă presupune testarea compoziţiei transpiraţiei.
Rezultatul muncii cercetătorilor constă într-o bandă similară cu o brăţară. Ea are mai multe rezervoare mici unde transpiraţia este colectată, la intervale de timp clare, pe parcursul activităţii fizice. Substanţele chimice din rezervoare interacţionează cu transpiraţia, producând astfel o culoare corelată cu nivelul pH-ului și cu cel al acidului lactic. Rezultatele reacţiilor chimice pot fi interpretate pe un monitor amplasat pe brăţară sau prin intermediul unei aplicaţii de mobil.
Când au testat brăţara pe voluntari, cercetătorii au descoperit că, de fapt, cantitatea de acid lactic din transpiraţie nu era corelată cu nivelurile din sânge. Prin urmare, nu era o informaţie folositoare. Însă au aflat că modificările nivelului pH-ului au corespuns cu gradul schimbărilor produse în valorile acidului lactic din sânge. De aceea, ei consideră că banda este o metodă alternativă pentru a măsura acidul lactic.
https://medicalxpress.com/news/2024-09-wearable-microfluidic-band-biochemistry-rest.html
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe