Newsflash

Prof. dr. Emanoil CEAUŞU


Noţiuni vechi și noi din medicina de laborator

de Prof. dr. Emanoil CEAUŞU - sept. 30, 2022

Volumul „Controlul calităţii rezultatelor analizelor medicale” ar trebui să fie prezent în biblioteca tuturor celor care lucrează în laboratoarele de medicină, dar și a medicilor clinicieni.

Infectia cu rotavirusuri

de Dr. Ştefan LAZĂR - oct. 28, 2011

Epidemiologia, patogenia, tabloul clinic, investigaţiile paraclinice, tratamentul şi profilaxia infecţiilor cu rotavirus sunt discutate în articolul semnat de dl dr. Ştefan Lazăr, dna dr. Simona Tetradov şi dl prof. dr. Emanoil Ceauşu.

 

Tehnici moleculare în diagnosticul microbiologic

de Dr. Maria NICA - nov. 12, 2010

    Tehnică de laborator ce se bazează pe reacţia în lanţ a polimerazei, folosită, în acest caz, simultan pentru a amplifica şi a evalua cantitativ una sau mai multe molecule-ţintă de ADN, real time PCR poate completa foarte util metodele de diagnostic bacteriologic standard în tuberculoză, cu un rol important în detecţia şi confirmarea precoce a formelor paucibacilare. O demonstraţie în acest sens, prin prisma experienţei Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş“, sub semnătura dnei dr. Maria Nica şi a dlui prof. dr. Emanoil Ceauşu. (...)
 

Infecţia cu virusul West Nile

de Prof. dr. Emanoil CEAUŞU - oct. 1, 2010

   Virusul West Nile (WNV) face parte din categoria arbovirusurilor (arthropod-borne: cu transmitere prin intermediul artropodelor), alături de alte aproximativ 500 de virusuri, clasificate în familii (flaviviridae – din care face parte şi WNV–, togaviridae, bunyaviridae, reoviridae, rhabdoviridae).
Doar o parte (aproximativ 90) sunt patogene pentru om.
   WNV este răspândit în zonele calde şi temperate, aria de distribuţie geografică fiind în concordanţă cu aria de răspândire a vectorului (ţânţarul). Virusul a fost izolat pentru prima dată în vestul Ugandei, în 1937, de la o pacientă febrilă. cn anii următori, au fost depistate cazuri sporadice şi, ulterior, focare epidemice de febră asociată cu rash şi artralgii, în Orientul Mijlociu şi Africa. (...)


Vârsta înaintată şi infecţia HIV/SIDA

de S. Erşcoiu - iul. 9, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe