Newsflash
Internaționale

Atenţie la produsele pentru protecţie solară!

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 4 2021
Atenţie la produsele pentru protecţie solară!

Statele Unite au emis un avertisment privind conţinutul de benzen identificat în compoziţia unor produse populare utilizate pentru protejarea pielii împotriva expunerii excesive la soare.

foto 1Valisure, o farmacie online recunoscută pentru verificarea atentă a produselor comercializate, a solicitat FDA (Food and Drug Administration) retragerea de pe piaţă a 40 de loturi de creme de protecţie solară și a altor produse utilizate după expunerea la soare.

Propunerea a fost făcută după ce au fost identificate niveluri de benzen de până la trei ori mai mari decât limita superioară stabilită de FDA în compoziţia acestor produse.

Au fost testate 294 de loturi provenite de la 69 de companii, iar benzenul în cantităţi inadecvate a fost identificat în 27% dintre produse, inclusiv în cele provenite de la mărci populare, precum Neutrogena sau Banana Boat.

Expunerea pe termen lung la benzen este asociată cu generarea cancerelor, potrivit CDC (Centers for Disease Control and Preven­tion). „Acest lucru este deosebit de îngrijorător în cazul cremelor de protecţie solară deoarece numeroase studii ale FDA au demonstrat că ingredientele acestora sunt absorbite la nivel cutanat și ajung în fluxul sanguin în cantităţi mari”, avertizează David Light, CEO al Valisure.

Protecţie esenţială, în ciuda îngrijorărilor

„Nu există un nivel sigur de benzen care poate exista în cremele cu protecţie solară. (...) Masa totală de cremă necesară pentru acoperirea și protejarea corpului uman, într-o singură aplicaţie zilnică sau în aplicaţii zilnice repetate, înseamnă că și un conţinut de benzen de 0,1 ppm în cremele de protecţie solară ar putea expune oamenii la cantităţi excesive ale acestuia”, a explicat prof. dr. Christopher Bunick, în petiţia Valisure către FDA.

Totuși, reprezentanţii Valisure subliniază importanţa continuării utilizării cremelor de protecţie solară, existând și produse ce pot fi utilizate în siguranţă. „Este important să precizăm că nu toate produsele de protecţie solară conţin benzen și că sunt disponibile produse necontaminate, care ar trebui să fie utilizate în continuare, fiind importante în protecţia împotriva radiaţiilor solare potenţial dăunătoare”, conform aceleiași surse.

Deși Academia Americană de Dermatologie recomandă utilizarea unei creme de protecţie solară rezistente la apă, cu SPF de cel puţin 30, utilizarea zilnică a unei creme cu SPF 15 poate reduce riscul de carcinom cu celule scuamoase cu 40% și riscul de melanom cu până la 50%.


Notă autor:

1. https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/news/20210528/stay-truly-safe-sun
2. https://www.valisure.com/wp-content/uploads/Valisure-Citizen-Petition-on-Benzene-in-Sunscreen-and-After-sun-Care-Products-v9.7.pdf

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe