Newsflash
ACTUALITATE Știri

ASSMB și DGA au demarat o campanie de prevenire și combatere a corupției

de Florentina Ionescu - oct. 23 2023
ASSMB și DGA au demarat o campanie  de prevenire și combatere a corupției

Recent a avut loc o primă sesiune de instruire pentru personalul medical de la cea mai mare unitate sanitară administrată prin ASSMB: Spitalul Clinic Colentina.

Campania de prevenire și combatere a corupției „Educație pentru promovarea integrității”, derulată în parteneriat de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și Direcția Generală Anticorupție (DGA), a ajuns, în 19 octombrie, la Spitalul Clinic Colentina. Aici a avut loc o primă sesiune de instruire pentru personalul medical de la cea mai mare unitate sanitară administrată de Primăria Muncipiului București, prin ASSMB, se arată pe o rețea socială.

La eveniment a fost prezent directorul general al ASSMB, Oana Sivache, alături de managerul Spitalului Clinic Colentina, dr. Liviu Oltean, și reprezentanții DGA - Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov - comisar-șef Serviciul prevenire și relații cu publicul Ion Cazan și comisar de poliție Ion Neacșu. 

Au fost abordate subiecte legate de aplicarea legislației în materie de prevenirea și combaterea corupției, în scopul conştientizării de către angajații din sistemul sanitar, dar și de către cetăţeni, a consecinţelor deosebit de grave ale implicării în fapte de corupţie. De asemenea, s-a pus accentul și pe atitudinea pe care trebuie să o manifeste toți reprezentanții instituțiilor publice în fața unor posibile fapte ilegale. 

Există și medici care nu condiționează actul medical

„Corupția în sănătate îmbracă diverse forme, de la cea mai cunoscută - mita dată în spitale cadrelor medicale - și până la formele mai complexe - fraudă, deturnare de fonduri, angajări sau promovări lipsite de etică. Se vorbește mult despre prevenție și aceasta este abordarea corectă. Corupția nu trebuie să mai reprezinte o barieră, nu trebuie să mai fie pacienți care nu beneficiază de îngrijirile de care au nevoie pentru că nu au resurse financiare. 

Avem medici de care suntem foarte mândri, care nu condiționează actul medical și își fac meseria cu onestitate și profesionalism. Rolul nostru, al ASSMB, este acela de a-i proteja, pentru că legea nu pedepsește doar luarea de mită, ci și darea de mită, iar atunci și pacientul trebuie să înțeleagă că vine într-unul dintre spitalele noastre și, în primul rând, trebuie să respecte medicul. Legea nu este opțională, ci obligatorie pentru toată lumea!”, a declarat Oana Sivache, director general ASSMB. 

Prevenirea practicilor de corupție

Obiectivul Campaniei „Educație pentru promovarea integrității” este acela de a acţiona asupra cauzelor mai profunde ale corupţiei, abordarea nefiind limitată la combaterea fenomenului. Accentul este pus și pe prevenirea practicilor de corupție și promovarea mecanismelor care pot încuraja integritatea și corectitudinea actului medical.

„Trebuie să prevenim actele de corupție, să nu așteptăm să se întâmple și abia după aceea să intervenim. Obiectivul Strategiei Naționale Anticorupție este acela de identificare, analiză, evaluare și monitorizare a riscurilor de corupție, precum și stabilirea și implementare a măsurilor de prevenire și control pentru diminuarea riscurilor. Trebuie să venim cu măsuri astfel încât aceste fapte de corupție să fie descurajate”, a declarat Ion Cazan, comisar șef DGA. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe