Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Autoimunitatea şi schizofrenia

Viața Medicală
Conf. dr. Manole COJOCARU vineri, 20 mai 2011

   Au fost formulate mai multe ipoteze privind posibilele cauze ale schizofreniei (procese neurodegenerative, anomalii care aparţin neurotransmiţătorilor, infecţii virale, mecanisme imunologice), dar etiologia acestei boli rămâne în continuare necunoscută, întrucât niciuna dintre teoriile etiologice curente nu poate să explice în întregime variaţiile observate la pacienţi cu schizofrenie. Prevalenţ a schizofreniei este de aproximativ 1,1% în populaţia generală. În prezent, există dovezi convingătoare pentru predispoziţia genetică în schizofrenie. (...)
 

   Au fost formulate mai multe ipoteze privind posibilele cauze ale schizofreniei (procese neurodegenerative, anomalii care aparţin neurotransmiţătorilor, infecţii virale, mecanisme imunologice), dar etiologia acestei boli rămâne în continuare necunoscută, întrucât niciuna dintre teoriile etiologice curente nu poate să explice în întregime variaţiile observate la pacienţi cu schizofrenie. Prevalenţ a schizofreniei este de aproximativ 1,1% în populaţia generală. În prezent, există dovezi convingătoare pentru predispoziţia genetică în schizofrenie.
   În ultimele trei decenii, dovezi considerabile indică, la pacienţii cu schizofrenie, prezenţa unei perturbări a funcţiei sistemului imun şi a unei reactivităţi faţă de self. Aspectele legate de alterarea reactivităţii imunologice în schizofrenie au fost semnalate de Rothermundt în 2001. Ipoteza că aceste anomalii imunologice ar fi în legătură cu patogenia bolii sunt acceptate, dar cu rezervă. Studii recente au sugerat că funcţia sistemului imun ar fi necesară pentru funcţia cognitivă: şoarecii privaţi de limfocite T mature prezintă deficite cognitive şi comportament anormal, care pot fi ameliorate prin restaurarea limfocitelor T.
  Unii dintre factorii imunologici perturbaţi în schizofrenie ar putea să favorizeze dezvoltarea şi menţinerea autoimunităţii. Exemplul este dat de creşterea nivelurilor de IL6 constatată în schizofrenie. IL6 este produsă de variate tipuri de celule din sânge. Una dintre funcţiile principale ale interleukinei 6 este activarea limfocitelor B, care sintetizează anticorpi. Nivelul crescut de IL6 ar putea duce la creşterea imunităţii mediate umoral. S-a sugerat, de asemenea, că IL6 ar putea media exacerbarea tulburărilor autoimune la nivelul sistemului nervos central (SNC) prin sinteza de IgG şi favorizarea tulburărilor barierei hematoencefalice. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC