Newsflash
Știri

Aproape 40.000 de români s-au îmbolnăvit de cancer din cauza stilului de viață nesănătos

de Dorina Novac - dec. 23 2021
Aproape 40.000 de români s-au îmbolnăvit de cancer din cauza stilului de viață nesănătos

În România, în anul 2020 au fost diagnosticate 98.886 cazuri noi de cancer, potrivit datelor International Agency for Research on Cancer.

Doar 10% din cazurile de cancer au origine genetică, în vreme ce aproximativ 40% dintre cancere sunt cauzate de stilul de viață nesănătos al pacienților.

Astfel, rezultă că nu mai puțin de 39.554 dintre românii diagnosticați anul trecut cu cancer au căpătat boala ca urmare a stilului de viață nesănătos sau expunerii la factorii de mediu cum este poluarea.

pacienti cancer

„În România, programele publice de prevenție lipsesc cu desăvârșire, iar screeningul se realizează la rate mult sub nivelul restului Europei. Majoritatea cancerelor au șanse mari să fie tratate dacă sunt descoperite în stadiile incipiente, însă, la noi în țară, cele mai multe dintre cancere sunt depistate în stadii avansate, când tratamentele costă mult și, mai important, șansele de supraviețuire scad drastic”, a precizat dr. Adrian Udrea, director medical și cofondator Medisprof Cancer Center.

România, codașa Europei în finanțarea Sănătății

România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește procentul din PIB alocat Sănătății. Astfel, în 2021, guvernanții au alocat 5,6% din PIB, în vreme ce media europeană este de 11%.

„România are nevoie, în general, de bugete mai mari alocate Sănătății și, în special, de concentrarea de resurse importante în zona de prevenție si screening. Fiecare leu alocat prevenției salvează alți câțiva lei care s-ar duce în tratament, precum și alții pierduți prin ieșirea pacientului din circuitul economic. Prin serviciile noi de explorări funcționale pentru depistarea tumorilor pulmonare și digestive, deschise în 2021, precum și prin serviciul de senologie, Medisprof devine acum și un centru de diagnostic important. Pacienții confirmați cu cancer pot să beneficieze ulterior de abordarea multidisciplinară, personalizată în aceeași unitate. Este de dorit ca fiecare comunitate să acționeze în pătrățica ei în zona de educare în prevenție, însă este nevoie și de o direcție unitară venită de la Centru”, a mai precizat dr. Adrian Udrea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe