Newsflash
Știri

ANPC: 6 tone de alimente expirate de trei ani au fost depistate la Costineşti

de L. Budin - aug. 9 2022
ANPC: 6 tone de alimente expirate de trei ani au fost depistate la Costineşti

Peste 6 tone de produse alimentare expirate încă din anul 2019 au fost descoperite în acest weekend în Costinești, anunță Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Produsele expirate au fost depistate la punctele de lucru ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL din Costineşti, marfa neconformă urmând să fie distrusă, au anunţat reprezentanții ANPC, citați de Agerpres.

anpc-control
Sursă foto: Facebook ANPC - Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

 

Controlul s-a desfăşurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanţa - Biroul de Investigarea Fraudelor, în condiţiile în care operatorul a fost amendat în ultimii 5 ani de comisarii ANPC pentru abateri repetate, existând chiar şi procese în instanţă câştigate de Autoritate.

În urma unor sesizări primite de Secţia Regională de Poliţie Transporturi (SRPT) Constanţa şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), echipe de control mixte (...) au descins la 5 puncte de lucru şi o curte interioară ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL, din Costineşti. În curtea interioară - punctul central de depozitare şi aprovizionare al societăţii - se aflau mai multe structuri de tip depozit, unele având camere de frig şi o brutărie care aproviziona toate locaţiile din Costineşti ale operatorului economic”, se arată într-un comunicat.

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC, spune că instituția pe care o conduce a încercat, în ultimii patru ani, să pătrundă în curtea interioară administrată de operatorul economic în cauză, însă n-a reușit.

Iată că anul acesta, într-un dosar de cercetare penală, (...) s-a emis un mandat de percheziţie ce a putut sparge, la propriu, toate uşile şi porţile ce până acum ne-au ţinut departe de adevăr”, a adăugat Horia Constantinescu.

Conform președintelui ANPC, operatorul cumpăra marfă imediat înainte de expirare sau chiar după, o scotea din ambalaj şi o distribuia către punctele de lucru, pentru a fi folosită la prepararea mâncării care se servea consumatorilor.

Tone de carne şi sute de kilograme din alte materii prime au fost identificate şi scoase de la consum! Eu cred că legile trebuie modificate în funcţie de aceste situaţii. Mult mai aspre, amenzi şi condamnări mai mari. Aici vorbim de o situaţie ce trebuia să conducă la reţinerea celor vinovaţi!”, a subliniat Horia Constantinescu.

Cele mai importante deficienţe constatate de comisarii pentru Protecţia Consumatorilor au fost existenţa a peste 6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate de trei ani, iar la această cantitate s-au mai adăugat condimente, esenţe sau arome, pastă de ardei, orez expirate din anul 2021, produse aflate în două camere pline.

De asemenea, comisarii au mai găsit sute de borcane de murături fără elemente de identificare şi mii de tuburi de frişcă expirate.

Alte nereguli au vizat: depozitarea neconformă, în condiţii insalubre, a materiei prime, schimbarea stării termice a produselor alimentare, pereți și paviment neigenizate, cu acumulări de apă şi mizerie, care emanau un miros puternic, folosirea unor spaţii frigorifice şi a altor agregate neigienizate şi deteriorare, cu strat gros de praf, sânge închegat şi insecte șamd.

Menţionăm că, în cadrul acestei operaţiuni, reprezentanţii ANPC şi ai celorlalte instituţii au fost ameninţaţi şi s-a încercat intimidarea acestora de către reprezentanţii operatorului economic, fiind necesară intervenţia Jandarmeriei şi a altor structuri speciale ale Ministerului Afacerilor Interne”, se mai arată în comunicat.

Alis Grasu: deficit de personal și de medici la serviciile județene de ambulanță

MS vrea să asigure cadrul care să permită raportarea infecţiilor nosocomiale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe