Newsflash

Achiziţii publice centralizate

de Alexandru NEAGU - dec. 19 2012
Achiziţii publice centralizate
   Ministerului Sănătăţii, unitate centralizată de achiziţii publice. În Monitorul Oficial nr. 794 din 26 noiembrie 2012, a fost publicată mult mediatizata Ordonanţă de Urgenţă nr. 71 din 20 noiembrie 2012 privind desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii publice centralizată. După cum a declarat şi ministrul sănătăţii în repetate rânduri, adoptarea acestui act normativ a fost determinată de „necesitatea de a reduce pierderile nejustificate şi de a echilibra raportul dintre veniturile alocate sistemului de sănătate şi cheltuielile efective făcute pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto, prin obţinerea unor produse de calitate la preţuri cât mai mici“. Se doreşte transformarea în timp scurt a Ministerului Sănătăţii într-un integrator al derulării procedurilor de achiziţie de medica­mente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, servicii, combustibili şi lubrifianţi pentru parcul auto necesare unităţilor sanitare cu paturi şi serviciilor de ambulanţă pentru desfăşurarea activităţii medicale începând cu anul 2013. Ordonanţa nu se va aplica achiziţiilor a căror sursă de finanţare este asigurată din fonduri alocate de autorităţile administraţiei publice locale, donaţii, sponsorizări şi fonduri din proiecte cu finanţare rambursabilă şi nerambursabilă.
   Actul normativ urmăreşte încheierea unor acorduri-cadru în numele şi pentru unităţile sanitare publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, dar, la cererea ministerelor sau a instituţiilor publice cu reţea sanitară proprie, pot fi incluse în acest sistem centralizat şi unităţile sanitare publice cu paturi din subordinea acestora. Cu avizul Ministerului Sănătăţii, ulterior încheierii acordurilor-cadru, unităţile sanitare publice încheie şi derulează contracte subsecvente.
   Prin ordin al ministrului sănătăţii, se adoptă Lista medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor medicale, echipamentelor de protecţie, a serviciilor, combustibililor şi lubrifianţilor pentru parcul auto, pentru care se organizează proceduri de achiziţie centralizate. De asemenea, în termen de zece zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Sănătăţii emite norme metodologice.
   Alte spitale desfiinţate. Prin două noi hotărâri ale guvernului, publicate în Monitorul Oficial nr. 800 din 28 noiembrie 2012, au fost desfiinţate alte trei unităţi sanitare publice cu paturi din judeţele Mehedinţi şi Botoşani.
   Astfel, prin H.G. nr. 1.132 din 27 noiembrie 2012, au fost vizate Spitalul Orăşenesc Vânju Mare, cu sediul în oraşul Vânju Mare, judeţul Mehedinţi, str. Rahovei nr. 6, al cărui management fusese preluat de Consiliul local al oraşului Vânju Mare, şi Spitalul Orăşenesc Strehaia, cu sediul în oraşul Strehaia, judeţul Mehedinţi, str. Republicii nr. 159, al cărui management fusese preluat de Consiliul local al oraşului Strehaia. Baza materială a acestor unităţi, achiziţionată cu finanţare de la bugetul de stat sau cu credite externe garantate de guvern, şi care se află în administrarea acestor două spitale, trece în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, care le va prelua prin protocol de predare-preluare semnat de direcţia de sănătate publică a judeţului, în numele statului, şi de unitatea respectivă, până la data de 12 decembrie 2012.
   Prin H.G. nr. 1.124 din 27 noiembrie 2012, Spitalul Orăşenesc Darabani, judeţul Botoşani, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, cu sediul în oraşul Darabani, str. Ion Vodă nr. 1, al cărei management a fost preluat de Consiliul Judeţean Botoşani, se reorganizează ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, unitate sanitară publică cu paturi, cu personalitate juridică, cu sediul în municipiul Botoşani, str. Marchian nr. 11, al cărei management a fost preluat de Consiliul Judeţean Botoşani. Reorganizarea nu va determina majorarea numărului de paturi alocat judeţului Botoşani prin Planul naţional de paturi. Formalităţile de preluare şi reorganizare se vor realiza până la data de 28 decembrie 2012, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unităţii sanitare desfiinţate fiind preluat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, iar personalul tehnic/econo­mic/administrativ şi de întreţinere va fi preluat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, cu încadrarea în normativul de personal, sau, după caz, se va redistribui la alte unităţi sanitare. Totodată, se transferă întreg patrimoniul către Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, prin protocol de predare-preluare încheiat în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe